STM ei esitä apteekkimaksun poistamista
Sosiaali- ja terveysministeriö ei aio valmistella tälle hallitukselle lakiesitystä, jolla apteekkimaksu poistettaisiin. Apteekkimaksun poistaminen oli yksi lääkekustannustyöryhmän kesällä 1997 tekemistä ehdotuksista lääkekustannusten alentamiseksi.
Ylijohtaja Kimmo Leppo sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että suurin osa työryhmän esityksistä on jo pantu toimeen ja tuottaa tulosta ripeää vauhtia. Apteekkimaksu oli viimeinen erikseen selvitettävä kysymys, ja Lääkelaitoksen selvitys osoitti sen hankalaksi: apteekkimaksun poistaminen heikentäisi pienimpien apteekkien kannattavuutta.
Lääkemenojen kasvua on Lepon mukaan hillinnyt mm. lääkkeiden arvonlisäveron alentaminen ja velvoitevarastointilisän poistaminen vuoden vaihteessa sekä huhtikuun alusta voimaan tullut lääketaksan muutos. Tukkuhinnat on määräaikaistettu ja kaikkien lääkkeiden tukkuhintojen tarkistaminen on meneillään. Hinnat käydään läpi lääkeryhmittäin. Työ aloitettiin mikrobilääkkeistä ja sitä on jatkettu sydän- ja verisuonilääkkeillä.
- Tämä tuottaa erittäin huomattavia säästöjä, jotka vaikuttavat oikeastaan vasta ensi ja sitä seuraavan vuoden aikana, Leppo toteaa.
Myös rationaaliseen lääkehoitoon pyrkivän Rohto-ohjelman arvioidaan pienentävän lääkekustannuksia.
- Pulmana on ollut nimenomaan kustannusten nopea kasvu, yli 10 % vuodessa. Kun lääkekustannusten hillintään pyrkivän paketin toimenpiteitä on toteutettu tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, kustannusten kasvuvauhti on sinä aikana pienentynyt 3,4 %:iin eli kolmannekseen aikaisemmasta, Leppo sanoo.
Jos apteekkimaksu poistettaisiin, lääkkeiden hinnat halpenisivat noin 5 %.
- Apteekkimaksu maksetaan koko apteekin liikevaihdosta, ja se heijastuu jokaisen sieltä myytävän lääkkeen hintaan. Jos maksu poistettaisiin, apteekkien olisi nykyistä edullisempaa myydä muita tuotteita kuin lääkkeitä. Tämä olisi kuitenkin hyvin epäsuotavaa, koska haluamme pitää kiinni ammattiapteekkikonseptista, Leppo sanoo.
Se että apteekkimaksun poistamista ei esitetä, on selkeän poliittisen harkinnan tulos:
- Toisessa vaakakupissa on lääkkeiden hintojen aleneminen 5 %, kun kustannukset ovat muutenkin tulossa hallintaan, ja toisessa vaakakupissa lääkehuollon toimivuuteen liittyvät haitat. Ei kannata mennä ylimitoitettuihin toimiin, joista voi seurata myös haittavaikutuksia, Leppo toteaa.