Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2021 vsk 76 s. 2762 - 2763

Sote-uudistus tuo mahdollisuuksia tasalaatuisempaan hoitoon

Geriatri Laura Viikari vetää iäkkäiden hoidon pilottihanketta Tyks Akuutissa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Vesa-Matti Väärä

– Oleellista on, ettei rakenneta lisää hallintoportaita, sanoo Laura Viikari.

Kansikuva
Vesa-Matti Väärä

Sote-uudistuksen valmistelu toi muutoksen geriatri Laura Viikarin työskentelyyn, kun hän siirtyi virkavapaalle Turun kaupunginsairaalasta Tyksin Akuuttiin vetämään geriatrisen hoidon pilottihanketta. Viikarin luotsaama geriatrinen tiimi konsultoi päivystyksen lääkäreitä korkean riskin iäkkäiden potilaiden hoidossa.

Tiimiin kuuluu neljä sairaanhoitajaa ja kaksi geriatria. He tekevät potilaille geriatrisen intervention, jossa tarkistetaan esimerkiksi toimintakykyä ja kognitiota. Tavoitteena on laadukkaampi akuuttihoito, jatkohoidon takaaminen omassa kunnassa ja tiedonkulku eri toimijoiden välillä.

Pilotti on osa Varsinais-Suomen maakunnan sote-uudistusta valmistelevaa Palveluketjut ja kokonaisuudet (PKPK) -hanketta. Muita osa-alueita ovat lasten ja nuorten palvelut, mielenterveyspalvelut ja päihdepalvelut.

– Palveluketjuasioita halutaan viilata kuntoon ajatellen sote-maailmaa tulevaisuudessa, kertoo Viikari.

Hanke aloitti elokuussa, ja vielä haetaan omaa toimintatapaa ja geriatrisen tiimin integraatiota päivystyksen prosessiin. Sen jälkeen tulee yhteistyön kehittäminen kuntien kanssa. Kunnissa on yhteyshenkilöt, jotka ottavat koppia jatkohoidosta, jotta asiat eivät jää vain iäkkään tai hänen omaistensa vastuulle.

– On varmistettava, että joku tarttuu jatkohoitoon kotikunnassa, kun potilas on kotiutettu. Arvioinnin pitää myös johtaa johonkin eikä jäädä vain arvioinnin tasolle.

Tarkoituksena on myös tutkia kohdennetun geriatrisen arvioinnin vaikuttavuutta ja mahdollisesti laajentaa mallia muihin alueen suuriin päivystyksiin.

Geriatriselle etulinjan arvioinnille on tarvetta, koska tulevaisuudessa joka kolmas päivystyspotilas on iäkäs.

Kaikille tasalaatuista hoitoa

Viikarin mukaan iäkkäiden potilaiden hoito ei ole tällä hetkellä tasalaatuista Varsinais-Suomessa. Osassa kuntia potilaalle ei ole virka-ajan ulkopuolella muuta tarjolla kun terveyskeskuksen vuodeosastohoito, vaikka tila ei välttämättä vaatisi sairaala- tai vuodeosastohoitoa. Kotiin vietäviä palveluja ei pystytä käynnistämään päivystyksellisesti. Joissain kunnissa ei ole geriatreja ollenkaan.

Haasteena on se, miten saadaan iäkkäiden potilaiden hoito tasalaatuiseksi kaikissa tulevan hyvinvointialueen kunnissa.

Lue myös

– On erikokoisia kuntia, ja niissä on järjestetty iäkkäiden hoito omalla tavalla. Miten saadaan yhteistyö toimimaan? Tämä on umpihankea, mihin tehdään latua. Varmaan alkaa sujua sitten, kun latua on hieman tehty.

Viikari näkee sote-uudistuksessa paljon mahdollisuuksia, jos se saadaan hyvin maaliin. Hän toivoo, että iäkkäiden akuuttihoito ja jatkohoidon järjestyminen olisi mahdollisimman laadukasta ja tasalaatuista riippumatta kotikunnasta.

Vähemmän häntä kiinnostaa tuleva työnantajaorganisaation muutos. Koko työuransa kaupungilla työskennelleen Viikarin työnantajaksi tulee jatkossa todennäköisesti uusi hyvinvointialue.

– Toivon, että uudistus tuo parannusta potilaan hoitoon. En näe, että oleellista on organisaation nimi. Oleellista on, ettei rakenneta lisää hallintoportaita, vaan substanssiosaaminen ja tutkimusnäyttöön perustuva tekeminen nostetaan keskiöön palveluita suunniteltaessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030