Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2019 vsk 74 s. 656 - 658

Sote kaatui, työt jatkuvat

Vaikka sote kaatui, uudistuksen tarpeesta ollaan yksimielisiä.

– Sote-uudistus pitää tehdä ­vaiheittain. Ensin toimia tarvitsee perusterveydenhuolto, sanoo ­Lääkäriliiton hallituksen puheen­johtaja Samuli Saarni.

Anne SeppänenHeli VäyrynenMinna Pihlava
Kuvituskuva 1
Kuvituskuva 2
Kansikuva

"Uudistus pitäisi pilkkoa"

"Nyt on keskeistä saada turvattua tilanne niin, että terveydenhuolto ja maakunnat uskovat tulevaisuuteen ja jatkavat kehittämistyötä. Tarvitaan signaali vastuulliselta toimitusministeristöltä ja eduskunnalta, että maakunnissa tehtävää työtä pitää jatkaa ja että vapaaehtoispuoleltakin voidaan edetä.

Häviäjiä ovat suomalaiset potilaat. Yksityissektori on tähänkin asti ollut voittaja. Ihmiset äänestävät jaloillaan, kun julkisia palveluita ei ole päästy kehittämään.

Toivottavasti on opittu, että kunta on turhan pieni yksikkö järjestämään palvelut ja että yksityistäminen on terveydenhuollossa monella tasolla ongelmallinen asia siinä muodossa, kuin sitä nyt yritettiin.

Sote-järjestelmän uudistaminen on iso asia, joka pitäisi tehdä parlamentaarisesti ja yli vaalikausien. Uudistus pitäisi pilkkoa ja vaiheistaa. Maakuntatasoisen yksikön järjestäminen on tärkeä asia, mutta perusterveydenhuollon asemaa pitäisi ruveta parantamaan erillisenä asiana samoin tein.

Yksityistämiskehitystä pitää jarruttaa, ettei tänä väliaikana tapahtuisi epätarkoituksenmukaisia yksityistämisiä."

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni

"On hölmöä vetää töpseliä seinästä"

"Soten kaatuminen ei tunnu inhimillisellä tasolla miltään, koska asiat ovat menneet melkein viikolleen niin kuin olemme pitkään ennakoineet. Olen ollut virkamiehenä valtioneuvostossa 25 vuotta ja nähnyt, etteivät isot paketit koskaan mene eduskunnasta läpi hallitusten viimeisten kuukausien aikana.

Asiallisen tekemisen osata juuri mikään ei muutu, vaikka hallitus erosi. Jatkamme työtä Uudellamaalla. Kunnes tiedetään, mitä seuraava hallitus tekee, tarvitaan kansallinen sateenvarjohanke, jonka alla maakuntien tekemistä saataisiin mahdollisimman samansuuntaiseksi.

Uudellamaalla ei ole rahasta pulaa tällä hetkellä akuutisti, mutta on maakuntia, jotka tarvitsevat lisärahoitusta. Tietyt maakunnat vetävät töpseliä seinästä, mikä on erittäin hölmöä tässä vaiheessa.

Paitsi maakuntien tekemiset, myös valtakunnallisten ICT-hankkeiden tulevaisuus täytyy varmistaa.

Käsitykseni mukaan kaikki puolueet haluavat, että soten valmistelutyö pelastetaan. Kysymys on vain siitä, millä askelmerkeillä se tehdään.

Pysyn yhä ennusteessani, että seuraava hallitus tekee kuitenkin aika samannäköisen uudistuksen valmistelun näkökulmasta."

Uudenmaan maakunnan muutosjohtaja Markus Sovala

"Osa työstä menee hukkaan"

"Valmistelua on vuosien varrella tehty paljon. Osa työstä menee nyt auttamattomasti hukkaan. Valmistelu kuitenkin jatkuu maakunnan sisällä. Varmaan seuraa tunnusteluja siitä, olisiko edellytyksiä vapaaehtoiseen Keski-Suomen sote-ratkaisuun. Esimerkkejä on, mutta ei sekään ole helppoa. Kunnilla on aina vähän epäluuloja naapurikuntaa kohtaan.

Tänä talvena on sote-väsymys alkanut vaivata ja motivaatio on hakusessa. Olen alusta saakka ollut mukana valmistelussa Keski-Suomessa, ja koen itseni sote-veteraaniksi. Kun sote-ratkaisua ei saatu, asiat todennäköisesti hankaloituvat.

Kunnilla on tiukka talous ja valtionosuuksia on leikattu. Investointitarpeet ovat suuria, ja sote-palvelut vievät paljon rahaa. Samaan aikaan investointeja esimerkiksi potilastietojärjestelmiin on lykätty.

Meillä on muuttotappiokuntia, joissa verokertymä asukasta kohden on pieni, mutta palvelut pitää pystyä järjestämään. Niiden toimintaa olisi helpottanut maakunnallinen taso, joka olisi jakanut määrärahaa alueille niiden todellisen tarpeen mukaan."

johtava ylilääkäri Sakari Ritala, Perusturvaliikelaitos Saarikka

"Ihmiset tulevat hoidettua nytkin"

"Perusongelmat eivät ole kadonneet minnekään: väestö ikääntyy ja terveet työikäiset keskittyvät Etelä-Suomeen. Iso joukko kuntia on taloudellisessa pinteessä.

Koska systeemi on iso ja monimutkainen, on turha ajatella, että jokin yksinkertainen kertaheitolla tehtävä ratkaisu toimisi. Mikä toimii Helsingissä, ei välttämättä toimi Kainuussa.

Jos kustannusten kurissa pitäminen on edelleen ykköstavoite, yksityistä tuotantoa ja valinnanvapautta lisäämällä siihen ei päästä. Pahoja laatuongelmiakin on juuri tullut esiin vanhustenpalveluissa.

Tavoitteena pitää olla terveyshyödyn tuottaminen. Kysymys on eritoten: miten hoidetaan monisairaat ja moniongelmaiset ihmiset? Tarvitaan pitkiä hoitosuhteita ja integraatiota. Tulevaisuutta ajatellen on tärkeää pitää huolta lapsista ja nuorista. Samasta syystä koulutusta ja tutkimusta ei myöskään voi unohtaa.

Pitää muistaa, että poliitikkojen aikaansaamasta lainsäädäntökaaoksesta huolimatta järjestelmä toimii. On ne tietyt ongelma-alueet, mutta paljon toimivaakin. Ihmiset tulevat hoidettua."

terveydenhuollon hallinnon professori Minna Kaila, Helsingin yliopisto

"Jatkamme palveluintegraation tiivistämistä"

"Soten kaatuminen ei tullut yllätyksenä, ja siihen on meillä kuten muuallakin varauduttu.

Tulemme jatkamaan aktiivista yhteistyötä oman alueemme kuntien ja OYS:n erityisvastuualueen sairaanhoitopiirien kanssa tavoitteena nyt kaatuneessa sote-uudistuksessakin mainittu palveluintegraation tiivistäminen ja hoitoketjujen optimointi. Sitä voidaan tehdä pitkälle hallintorakenteesta riippumatta, kun yhteinen tahtotila löytyy, ja näin uskon tapahtuvan.

Lue myös

Samalla viemme määrätietoisesti eteenpäin ICT-järjestelmiin liittyvää kehitystyötä sekä muun digitalisaation ja uuden teknologian kehittämistä hoitoprosessien optimoimiseksi ja kustannustehokkuuden lisäämiseksi.

Uskomme ja odotamme, että kansallisella tasolla sote-uudistusta viedään eteenpäin nyt tehtyä valmistelua hyödyntäen, heti kun uusi hallitusohjelma on saatu sovittua ja hallitus aloittaa työnsä."

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kehitysjohtaja Pasi Parkkila

Sotesta sanottua

"Soten kaatumisen riemua tulee vielä seuraamaan krapula, kun voitonjuhlien jälkeen huomataan, että olemme liki viidentoista vuoden työstä huolimatta taas melkein lähtöpisteessä. Jäljellä on vain maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä, joka on yksi Euroopan epätasa-arvoisimmista."

Keravan kaupungin johtava ylilääkäri Petja Orre Lääkärilehden verkkosivuilla

"Lääkäriliiton mielestä 18 maakuntatason järjestäjää olisi ollut hyvä askel eteenpäin. Nyt kannattaa -uudelleen arvioida myös viiden järjestäjän malli."

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki blogissa

"Yleislääkäri kuulee sote-uudistuksen kaatuneen ja hetkellinen epätoivo epävarmuuden jatkumisesta iskee (vaikkei uudistuskaan välttämättä hyvä olisi ollut). Sitten syvä hengitys ja seuraava potilas."

yleislääketieteeseen erikoistuva Isa Teeriaho Twitterissä

"Terveyserojen kaventamiseen sotessa ei ollut selvää mekanismia, sillä markkina-perusteisesti toimivassa -terveydenhuollossa erot yleensä ennemminkin kasvavat kuin vähenevät."

HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen Uuden Suomen blogissa

"Sote-uudistus tarvitaan ja tehdään joka tapauksessa."

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta tiedotteessa

"Soten valmistelua viedään virkatyönä eteenpäin rakenteesta riippumatta sisältöä kehittäen uuteen hallitusohjelmaan saakka."

STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030