Sosiaaliasiamieheltä saa apua terveydenhuollonkin puolelle
Sosiaaliasiamiehestä saattaa olla apua, jos potilas tulee jo toistamiseen pyytämään lääkärinlausuntoa vaikkapa häneltä evätyn vammaispalvelulain mukaisen etuuden saamiseksi. Tämän vuoden alusta alkaen kunnilla on pitänyt olla nimetty sosiaaliasiamies, joka voi olla myös useamman kunnan yhteinen.
Helsingin sosiaaliasiamieheksi valitun valtiotieteen maisteri Lilli Auttin puhelin tuntuu olevan varattu kaiken aikaa.
- Paine on valtava, Autti myöntää.
Sosiaaliasiamiesten varsinainen tehtävä on neuvoa sosiaalihuollon asiakkaita ja avustaa esimerkiksi muistutusten tekemisessä. Joissain tapauksissa työnkuva kuitenkin sivuaa myös terveydenhuoltoa. Lilli Autti on tähän mennessä selvittänyt varsinkin vanhusten asioita, esimerkiksi oikeutta kuljetuspalveluihin tai vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen avustajaan sekä omaishoidon tukeen liittyviä kysymyksiä.
- Vanhustenhuollosta on nyt puhuttu paljon, ja se näkyy myös yhteydenotoissa. Jatkossa asiakkaina tulee varmasti olemaan esimerkiksi vammaisten lasten perheitä, hän sanoo.
Sosiaaliasiamiehen puoleen kannattaa kääntyä, kun lääkäri on lausunnossaan suositellut potilaalle vaikkapa vammaispalvelulain tai kehitysvammahuoltolain mukaista etuutta, mutta sitä ei kuitenkaan ole potilaalle myönnetty. Sosiaaliasiamies saattaa pystyä heti alkuun katkaisemaan kierteen, jossa potilas käy kerta toisensa jälkeen lääkärissä pyytämässä uutta lausuntoa etuuden saamiseksi.
Sosiaalineuvojat ovat Helsingissä ensisijainen neuvontakanava. Sosiaaliasiamiehen puoleen sen sijaan käännytään, kun asiakkaalla on jo asiastaan päätös, josta heillä on kysyttävää. Työ painottuu selvästi päätösten oikeudenmukaisuuden selvittelyyn ja lain tulkintaan.
-Joskus asiakkaat sanovat, ettei heille ole kerrottu tai he eivät ole ymmärtäneet, miksi etuus on evätty. Minä yritän sitten vääntää sen rautalangan suoraksi, Autti toteaa.