Sosiaali- ja terveysala käyttää varhaisia eläkkeitä vähemmän kuin muu kunta-ala
Sosiaali- ja terveysalalta ei hakeuduta varhaisille eläkkeille yhtä yleisesti kuin kuntasektorilta yleensä. Työkyvyttömyyseläkkeitä ja varhaisia eläkemuotoja käytetään selvästi vähemmän.
- Tilanne on ihan hyvä verrattuna muuhun kunta-alaan, mutta siihen on melko helposti löydettävissä syitäkin: sosiaali- ja terveysalan työllisyystilanne on ollut melko hyvä, ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijät ovat huomattavasti keskimääräistä paremmin koulutettuja. Nämä ovat tekijöitä, jotka selvästi suojaavat ennenaikaiselta eläköitymiseltä, toteaa Stakesin tutkimuspäällikkö, valtiotieteen tohtori Marko Elovainio.
Ratkaiseva merkitys on hänen mukaansa ollut sillä, että kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon työllisyys säilyi lamankin aikana suhteellisen hyvänä.
- Varhaisen työelämästä poistumisen reitti on ollut muualla työttömyys. Kun alan työllisyys säilyi hyvänä, ei varhaista eläköitymistäkään ole kovin paljon.
Mistä kohta kodinhoitajia?
Todellinen ongelma Elovainion mukaan on kuitenkin yli 45-vuotiaiden osuuden lisääntyminen varsinkin vähemmän koulutetuissa ammattiryhmissä, jotka lisäksi ovat fyysisesti kaikkein rasittavimmassa työssä. Tällaisia keski-iältään vanhimpia ammattiryhmiä ovat mm. perhepäivähoitajat ja kodinhoitajat.
Erityisesti Elovainio on huolissaan kodinhoitajista: työntekijät ovat ikääntyneitä, työ on fyysisesti raskasta ja siitä jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle ja muille varhaisille eläkkeille enemmän kuin kunnallisen sosiaali- ja terveysalan muista ammattiryhmistä.
Juuri kodinhoitajia kuitenkin tarvitaan tulevaisudessa yhä enemmän.
- Tämän ammattiryhmän työn fyysiselle kuormitukselle ja muulle työn sisällölle olisi tehtävä jotain, jotta se saataisiin houkuttelevammaksi. Alalle pitäisi saada nuoria ihmisiä. Vanhustenhuoltoon ylipäätään tarvitaan väkeä, mutta sen imago on erittäin huono.
Keski-iältään melko vanhoja ammattiryhmiä kunnallisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat kodinhoitajien lisäksi mm. perhepäivähoitajat, sosiaalityöntekijät ja eläinlääkärit, joista noin 40 % on yli 45-vuotiaita. Nuorten työntekijöiden osuus on varsin pieni myös hammaslääkäreillä ja lääkäreillä.
Ikärakenteeltaan nuorimpia ammattiryhmiä ovat mm. sairaanhoitajat ja lastenhoitajat.
Tutkimuksen tiedot ovat vuodelta 1997. Tutkimus on toteutettu Stakesin ja Kuntien eläkevakuutuksen yhteistutkimuksena.