Sosiaali- ja terveyden-huollossa töitä jakamaan
Sosiaali- ja terveysministeriö on yhteistyössä työministeriön, STAKESin, Kuntaliiton ja ammattijärjestöjen kanssa käynnistämässä hanketta työn uudelleen jakamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tavoitteena on parantaa työllisyyttä sekä keventää monin paikoin kohtuuttomaksi nousseita työpaineita. Samalla pyritään myös huolehtimaan sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten pysymisestä alalla ja löytämään nykyistä parempia malleja työllisyysvarojen käyttöön.
Ministeriö ei suosittele kunnille mitään tiettyä työn uudelleenjakamisen mallia vaan kuntien odotetaan itse kehittelevän paikallisesti sopivia tapoja. Uudistusten uskotaan kiinnostavan myös työnantajia, sillä niiden avulla on mahdollista parantaa työn tuottavuutta ja palvelujen laatua.
Ministeriö kerää tietoja erilaisista työnjakomalleista sekä laatii selvityksiä niiden kustannus- ja muista vaikutuksista. Lääkäriliiton ideoimat ja lääkärikunnan keskuudessa syntyneet mallit lääkärien työn uudelleenjakamiseksi on toimitettu ministeriölle tiedoksi.
Kunnille jaetaan tietopakettia, jossa esitellään erilaisia käytössä olevia työnjakamisen keinoja sekä niihin liittyviä taloudellisia tukimuotoja. Esimerkiksi osa-aikalisän turvin työntekijä voi siirtyä osa-aikatyöhön, kunhan työnantaja palkkaa vapautuvaa työpanosta hoitamaan työttömän. Osa-aikalisä on puolet kokoaikatyön ja osa-aikatyön palkan erotuksesta, kuitenkin enintään noin 4 300 markkaa kuukaudessa. Valmisteilla on myös laki vuorotteluvapaasta, jolla pyritään kannustamaan työntekijöitä luovuttamaan työpaikkansa enintään vuoden ajaksi työttömälle. Vuorotteluvapaan ajalta on tarkoitus maksaa työttömyyspäivärahaan suhteutettua vuorottelukorvausta. (Marit Henriksson)