Lehti 2: Ajan­kohtai­sta 2/2001 vsk 56 s. 151

Sirpa Asko-Seljavaara palkittiin lääketieteellisestä elämäntyöstä

Suvi Sariola

Taitavat osaajat pakenevat julkiselta sektorilta. Silmälääkärit ja ortopedit ovat jo lähteneet, ja plastiikkakirurgeilla on jalka oven välissä. Erikoissairaanhoidossa on liian vähän rahaa, sanoo Töölön sairaalan plastiikkakirurgian yksikön johtaja, professori Sirpa Asko-Seljavaara.

Hän sai tänä vuonna Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon ansioistaan nykyaikaisen rekonstruktiivisen plastiikkakirurgian ja palovammakirurgian kehittämisessä ja toteuttamisessa Suomessa. Palkinto on suuruudeltaan 100 000 markkaa.

Sirpa Asko-Seljavaara peräänkuuluttaa kannuste- ja suoritepalkkausta ammattikunnan osaavimman joukon pitämiseksi sairaaloissa.

- Ainakin kirurgiassa suoritteet on helppo laskea. Suoritepalkkauskokeilun voisivat aloittaa anestesiologit ja kirurgit, ja muut lääkäriryhmät tulisivat perässä, hän ehdottaa.

- Minun on ylilääkärinä erittäin helppo osoittaa, ketkä tarvitsisivat lisäpalkkaa, koska he ovat juuri niitä, jotka osaavat sellaista, mitä ei kukaan muu tässä maassa osaa. Miksi ihmeessä heille ei voisi maksaa siitä? Heidän työpanoksensa on ratkaiseva koko maan terveyden kannalta, Asko-Seljavaara sanoo.

Hän on huolissaan myös erikoissairaanhoidossa työskentelevien sairaanhoitajien työmäärästä ja ottaa esimerkiksi Töölön sairaalan palovammaosaston: hoitajien lukumäärä on säästöjen vuoksi pysynyt ennallaan, vaikka tehohoitopäivien lukumäärä on kolminkertaistunut viiden vuoden takaisesta.

PALOVAMMOJEN HOITO PULLONKAULA

Asko-Seljavaara pitääkin palovammojen hoitoon annettuja resursseja täysin riittämättöminä. Töölön sairaalan palovammaosaston tilat ovat aivan liian pienet eikä lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa ole tarpeeksi.

- Töölön sairaalaan saisi 20 miljoonalla markalla rakennetuksi uuden teho-osaston palovammapotilaille ja vaikeille ortopedisille traumapotilaille. Meille on kuitenkin sanottu, että kaikki rahat menevät Meilahden sairaalaan, hän toteaa.

Lue myös

Asko-Seljavaaran mielestä sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi ottaa ohjat käsiinsä terveydenhuollon resursoinnissa ja järjestää erittäin vaikeiden ja harvinaisten vammojen ja sairauksien hoito. Ensin hoito pitäisi keskittää valtakunnallisesti ja sitten rakentaa ja resursoida hoitopaikat kunnolla.

Näin olisi meneteltävä myös vaikeiden palovammojen osalta, joiden hoito on nyt saatu keskitetyksi Helsingin ja Kuopion yliopistollisiin sairaaloihin.

- On paljon halvempaa tehdä työ hyvin tällaisessa keskitetyssä yksikössä kuin huonosti kaikissa pienissä yksiköissä, Sirpa Asko-Seljavaara huomauttaa.

Kuolemaan johtavia palovammoja saa Suomessa noin sata ihmistä vuodessa. Sairaalahoitoa tarvitsee vuosittain noin 1 300 palovammapotilasta, joista 60:n vammat ovat niin laajat, että potilasta on hoidettava palovammaosastolla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030