Singapore panee rokottamattomat maksamaan itse koronahoitonsa – Heikki Pälve: Lääkärien pitäisi voimakkaammin propagoida rokottamista
– Lääkärin etiikka ei voi hyväksyä sitä, että ihmiset tekevät vain omia ratkaisujaan tässä asiassa, sanoo Heikki Pälve.
Singaporessa ihmiset, jotka ovat päättäneet olla ottamatta koronarokotetta, joutuvat jatkossa maksamaan koronataudista johtuvan sairaalahoidon itse. Muutos tulee voimaan 8. joulukuuta. Osittain rokotetuille taas on annettu 31. joulukuuta asti aikaa ottaa täysi rokotesarja.
Singaporen terveysministeriön mukaan suuri osa sairaaloissa tehohoidossa olevista on rokottamattomia. Asiasta kertoi Channel News Asia.
Lääkintöneuvos Heikki Pälve on sitä mieltä, että Singaporen malli ei toimisi Suomessa.
– Tässä on kulttuurien välinen ero. Meillä on yltiöyksilöllistävä kulttuuri, kun taas Singaporessa on voimakkaan yhteisöllinen kulttuuri. Suomalaiseen kulttuuriin ei taloudellinen sanktio sovi.
"Eettinen dilemma"
Jotain olisi Pälveen mielestä Suomessakin kuitenkin tehtävä rokotuskattavuuden nostamiseksi.
– Jos emme mieti mitään keinoja, näyttää siltä, että teho-osastolla ihmiset saavat työskennellä hiki hatussa ainakin seuraavan vuoden.
Husissa on Pälven mukaan laskettu koronan aiheuttavan vielä miljardin euron kustannukset. Sille olisi muutakin käyttöä palvelujärjestelmässä. Rokottautumalla voitaisiin vähentää sairastavuutta, pelastaa henkiä ja vähentää terveydenhuollon kuormitusta sekä siitä johtuvia jonokuolemia.
– Lääkäriammattikunnan pitäisi voimallisesti propagoida toimia, joilla rokotuskattavuutta lisätään. Lääkärin etiikka ei voi hyväksyä sitä, että ihmiset tekevät vain omia ratkaisujaan tässä asiassa, vaan pitäisi tukea niitä toimia, joilla voidaan lisätä painetta rokotteen ottamiseen. Se on potilaidemme ja yhteiskunnan etu.
Pälve huomauttaa, että ei ole tavatonta, että ihmisten vapautta rajoitetaan sen takia, että yhteisö voisi hyvin. Näin tehdään esimerkiksi liikenneturvallisuudessa.
– On eettinen dilemma, että terveet ja hyvävointiset henkilöt kieltäytyvät rokottautumasta periaatteellisista syistä ja aiheuttavat siten yhteiskunnan heikoimmille, eli vanhuksille, monisairaille ja immuunipuutteisille, jopa hengenvaaran.
Singapore ei omassa kontekstissaan Pälveen mielestä käyttäydy mitenkään "holtittomasti tai kamalasti", vaan sillä on selkeä päämäärä: koronaturvallinen yhteiskunta.
– Koronapassin voimallisempi tai päämäärätietoisempi käyttö alusta asti olisi sopinut ja edelleen sopisi paremmin meidän yhteisöömme.