Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/1999 vsk 54 s. 1576

Silmälääkärillä ilmoitusvelvollisuus näkövammarekisteriin

Riitta-Kaisa Voipio

Lääkintöhallitus perusti vuonna 1983 näkövammarekisterin, jota Näkövammaisten Keskusliitto ylläpitää. Stakesin valvomassa yksikössä työskentelee vastaava silmälääkäri, yksi tutkija, toimistosihteeri ja tietopalvelun hoitaja.

Vuodesta 1989 kaikilla silmälääkäreillä on ollut ilmoitusvelvollisuus jokaisesta vastaanotolla tapaamastaan näkövammaisesta. Kaikkiaan näkövammarekisterissä on tällä hetkellä vajaat 21 000 näkövammaista, heistä elossa reilut 11 000. Näkövamma on iäkkäiden ihmisten vaiva; kaikista näkövammaisista yli kolme neljännestä on 65 vuotta täyttäneitä.

Näkövammaisena pidetään sellaista henkilöä, jolle heikentynyt näkökyky aiheuttaa huomattavaa haittaa jokapäiväisissä toiminnoissa. Heikkonäköisen näkö paremmassa silmässä lasilla korjattuna on määrityksen mukaan alle 0,3. Täysin sokeaksi luokiteltavan visus on alle 0,05 lasikorjauksen jälkeen. Tällaisia näkövammaisista on noin 10 000.

Lue myös

Mini-Suomi-tutkimuksen mukaan meillä noin 300 000 (6 %) ihmistä ei pysty lukemaan sanomalehtitekstiä ilman erityisiä optisia apuvälineitä. Tässä luvussa otaksutaan olevan mukana myös ne, joilla on vääränlaiset silmälasit tai jotka lukevat lehteä liian hämärässä.

Näkövammarekisteriin täytyy ilmoittaa myös näkövammaisesta, jonka näkötilanne on olennaisesti muuttunut tai jos on syytä olettaa, että hänestä ei ole tehty kyseistä ilmoitusta. Näin saattaa olla silloin, kun potilas on ollut pitkään näkövammainen eikä hän ole käynyt silmälääkärillä vuoden 1983 jälkeen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030