Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2021 vsk 76 s. 1938 - 1939

Siirtyykö pienen työyhteisön johtoporras kauas?

Kirkkonummen terveyskeskuksessa ylilääkärit ovat läsnä, kertoo Laura Kongas. Sote saattaa muuttaa tämän.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Nina Kaverinen

Ajan puute aiheuttaa haasteita, kertoo ylilääkäri Laura Kongas.

Kansikuva
Nina Kaverinen

Sote-uudistus on tuonut Kirkkonummen terveyskeskuksen avohoidon ylilääkärin Laura Kongaksen työpöydälle monenlaisia projekteja, hankkeita ja työryhmiä.

Osittain kliinistä ja osittain hallinnollista työtä tekevälle lääkärille lähestyvä uudistus näkyy ajankäytöllisenä haasteena. Kahvipöytäkeskusteluissa taas esiin tulevat yhteinen epätietoisuuden ja odotuksen tila.

Kongas on mukana muun muassa kehittämässä erikoissairaanhoidon reaaliaikaista etäkonsultaatiota, jossa neurologin konsultaatio on saatavilla videovälitteisesti, sekä Terapiat etulinjaan -hanketta, jossa psykososiaalisten hoitojen saatavuuden painopistettä siirretään erikoissairaanhoidosta perustasolle.

– Monet projektit ovat nyt suunnitteluasteella ja saa nähdä, tuleeko kauhea ruuhka, kun niitä lähdetään implementoimaan käytäntöön.

Merkittävä osa Kongaksen työstä on myös nuorten lääkäreiden ohjaamista ja terveyskeskuksen koulutusvastuulääkärinä toimimista, johon kuuluu terveyskeskuksen vastaanottotoiminnan sisäisen koulutuksen suunnittelu ja koordinointi laaja-alaisesti.

Paljon isoja projekteja

Ajan puute aiheuttaa haasteita. Normaalitilanteessakin perusterveydenhuolto on valtakunnallisesti niukasti resurssoitua, ja nyt Kirkkonummella on samanaikaisesti käynnissä isoja muutoksia.

Uusi hyvinvointikeskus, johon pitäisi muuttaa syyskuussa 2022, on valmistumassa. Kun useita toimintoja siirtyy saman katon alle, on paljon suunniteltavaa. Lisäksi Apotin pitäisi tulla Kirkkonummelle loppuvuodesta 2022, mikä vaatii paljon kouluttautumista. Sote ja koronapandemia vievät osansa resursseista.

– Me Kirkkonummen terveyskeskuksessa olemme yleensä lähteneet erilaisiin kehittämisprojekteihin innolla mukaan ja pyrkineet aktiivisesti kehittämään toimintaamme. Näin toimimme tälläkin hetkellä, mutta ajankohtaisten muutosten ja projektien määrä on tällä hetkellä jo turhan iso. Tekemistä riittäisi hurjasti myös ilman koronapandemiaa.

Tekijöitä tarvittaisiinkin Kongaksen mielestä lisää. Lisää lääkäri- ja hoitajavakansseja ei ole saatu. Kongas toivoisi kunnan päätöksentekijöiltä priorisointia siitä, mihin kaikkeen Kirkkonummi haluaa panostaa.

– Mielenkiintoisia ja antoisia tehtäviä ja projekteja on nyt tarjolla hurja määrä, mutta työtunnit eivät riitä siihen, että tehdään kaikkea.

Poistuuko virkani?

Hallinnollisella puolella jää nähtäväksi, millainen "himmeli" sote-uudistuksen mukana tulee, pohtii Kongas.

Lue myös

– Onko Kirkkonumella samalla tavalla avohuollon ylilääkäriä vai poistuuko virkani? Vähenevätkö ylilääkärit tai siirtyvät muualle? Sitä ei kukaan vielä tiedä.

Tällä hetkellä Kirkkonummen pienehkössä terveyskeskuksessa johtava ylilääkäri Kaija Hannula ja Kongas ovat työntekijää lähellä, helposti saavutettavissa. Asioita voidaan kehittää joustavasti.

– Jos tällainen kontakti siirtyy kauemmas fyysisesti ja henkisesti, se voi vaikuttaa monella siihen, miten houkutteleva työpaikka Kirkkonummen terveyskeskus on.

Myös se pohdituttaa työpaikalla, miten keskusteluissa ollut palkkaharmonisointi tapahtuu, jos työnantaja muuttuu Kirkkonummen kunnasta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030