Sihti tarjoaa helposti tavoitettavaa apua Kuopiossa
Kuopiossa on saatu hyviä kokemuksia nuorisopsykiatrian Sihti-hankkeesta, joka nimensä mukaisesti pyrkii seulomaan esiin psykiatrisista ongelmista kärsivät nuoret. Vastaanotolle voi kävellä päivystysaikana ilman lähetettä tai ajanvarausta, vaikka suoraan kadulta. Matalan kynnyksen ajatusta tukee toimipisteen sijainti: Sihti toimii Kuopion keskustassa paikallista elokuvateatteria vastapäätä, kerrostalossa Vuorikadulla.
Kuopiossa kolmevuotinen hanke muutetaan vakiintuneeksi toiminnaksi. Kokemukset ovat olleet hyviä myös kahdessa muussa mukana olevassa kaupungissa ja kunnassa.
Sihti oli kaivattu vaihtoehto oireileville nuorille
Kuopiossa Sihdin vastaanotossa työskentelee terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, psykologi ja lääkäri. Sihti palvelee 13-20-vuotiaita.
Matalan kynnyksen toimintaidea on selkeä:
- Ideana on varhainen puuttuminen, jotta ongelmat eivät ehtisi vaikeutua. Jos nuoressa saa aikaan jonkin myönteisen liikahduksen, voi olla että hänen ongelmansa tai sairautensa eivät kehity patologiseen suuntaan, sanoo nuorisopsykiatrian osastonylilääkäri ja Sihti-hankkeen vetäjä
Eila Laukkanen
Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.Laukkanen toimii myös koko Sihti-hankkeen vetäjänä. Hänen mukaansa Sihti perustettiin, koska erikoispsykiatria ei tarjonnut nuorten tarvitsemaa hoitoa riittävän ajoissa. Hoitotakuu ei toteutunut, joten Itä-Suomessa heräsi ajatus ennaltaehkäisevästä toiminnasta.
Laukkasen mukaan Sihti ei kuitenkaan korvaa perusterveydenhuoltoa, kouluterveydenhuoltoa eikä erikoissairaanhoitoa. Sen sijaan se eri tavoin täydentää ja tukee näitä kaikkia.
Kuopiossa esimerkiksi perusterveydenhuollosta on tullut kiittävää viestiä, että nyt heillä on selkeä vaihtoehto, jonne lähettää eri tavoin oireilevat tai muuten ongelmissa olevat nuoret.
Itsemurha-ajatukset näkyvät Sihdissä
Noin 40 %:lle Sihdissä käyneistä nuorista on riittänyt paikan tarjoama peruspalvelu, 3-5 käyntikertaa. Heidän ongelmansa ovat ratkenneet tai lieventyneet siinä määrin, että he eivät ole tarvinneet psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluja tai muita erityispalveluja.
- Sihti on tavoittanut uuden nuorten ryhmän, jota voisi vaikka kutsua väliinputoajien ryhmäksi, kuvaa Laukkanen.
Sihti tavoittaa hyvin myös vakavammin oireilevat ja sairastavat nuoret. Noin 60 % prosenttia Sihdissä käyneistä nuorista jatkaa psykiatrian erikoissairaanhoitoon tai muihin palveluihin.
Laukkasen mukaan masennus ja erilaiset kouluun liittyvät ongelmat, kuten häiriköinti, oppimisongelmat ja keskittymiskyvyttömyys, ovat nuorten yleisimpiä ongelmia.
Tyttöjen itsemurha-ajatukset ovat hämmästyttävän yleisiä. Sihdin kaikista tytöistä itsemurha-ajatuksia oli ollut 34 %:lla. Viisi prosenttia oli yrittänyt itsemurhaa. Poikien ongelmissa painottuvat kouluun liittyvät ongelmat ja häiriöt.
- Ei jaksa mennä kouluun, en opi, ei huvita, luettelee Laukkanen poikien itsensä mainitsemia syitä kouluongelmiin.
Pojat tulivat Sihtiin tyttöjä yleisemmin kouluterveydenhoitajan lähettäminä, tytöille on tyypillisempää hakeutua Sihtiin oma-aloitteisesti.
Kuopion Sihtiin hakeutui viime vuonna 4,6 % alueen13-20-vuotiaista. Nuorisopsykiatrian erikoissairaanhoito hoiti samanikäisestä väestöstä 2,1 %. Laukkanen sanoo, että nuorisopsykiatrian ja Sihdin yhteenlaskettu luku vastaa kutakuinkin epidemiologisisten tutkimusten antamaa tietoa psykiatrisen sairastavuuden määrästä. Noin viidellä prosentilla nuorista on psyykkisiä ongelmia, joihin he tarvitsevat ammattiapua.
Kuopion lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana Imatra ja Lappeenranta.