Ajan­kohtai­sta

Sementtikiinnitteinen tekonivel kestää sementitöntä paremmin

Sementoitu lonkan kokotekonivel on kestävyydeltään parempi kuin sementoimaton tai hybriditekonivel, pohjoismainen rekisteritutkimus selvitti.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tekonive.jpg

Sementoitu lonkan kokotekonivel on kestävyydeltään parempi kuin sementoimaton tai hybriditekonivel, todetaan pohjoismaisessa rekisteritutkimuksessa. Tutkimus selvitti lonkan tekonivelten pysyvyyttä yli 55-vuotiailla potilailla vuosina 1995-2011. Tutkittavia oli lähes 350 000.

Sementtikiinnitteinen tekonivel kesti muita tekoniveltyyppejä paremmin yli 65-vuotiaiden potilaiden kohdalla. 55-64-vuotiaiden joukossa eroa sementoidun ja sementoimattoman välillä ei ollut.

Riski tekonivelen muutoksille ensimmäisen puolen vuoden aikana leikkauksesta oli sementoidussa tekoniveltyypissä pienempi kuin muissa.

Mediaaniseuranta-aika oli 7 vuotta sementoidulle, 5 vuotta sementittömille ja 3,5-7,5 vuotta hybriditekonivelille. Tekonivelten kestävyyttä arvioitiin uusintaleikkauksen tarpeella.

Tutkijoiden mukaan Pohjoismaiden ortopedit ovat viime vuosina alkaneet seurata Yhdysvalloissa ja Australiassa vallitsevaa trendiä, jossa proteesiksi valitaan sementoimaton tekonivel.

– Mielestämme sementoimattomien tekoniveltyyppien tehokas markkinointi on vahvasti vaikuttanut kyseiseen trendiin. Huonommat leikkaustulokset eivät kuitenkaan tue trendin jatkamista.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimusta ei pidä suoraan verrata muihin rekisteritutkimuksiin, sillä Nordic Arthroplasty -rekisterin tietoja kerättiin neljästä maasta ja vain perustiedot olivat keskenään vertailukelpoisia.

BMJ:ssä julkaistua tutkimusta kommentoiva pääkirjoitus summaa, että tutkimuksen erityinen arvo on se, että ortopedien yhteisö tarkastelee työnsä tuloksia kaikille avoimella tavalla.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030