Samuli Saarni: "Lääkäriltä vaadittava suvaitsevaisuus on hyvin radikaalia"
Ehdotus Lääkäriliiton osallistumisesta Pride-tapahtumaan on herättänyt paljon keskustelua.
Pitäisikö Lääkäriliiton osallistua Pride-tapahtumaan?
Viidennen vuosikurssin kandi Joel Kontiainen kannatti osallistumista perjantaina julkaistussa verkkokommentissaan. Kommentti kirvoitti vilkkaan keskustelun, jossa osa kannatti, osa vastusti osallistumista.
Mitä asiaan sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni?
– Lääkäriliitossa ei ole keskusteltu Pride–kulkueeseen osallistumisesta. Syy on yksinkertainen: Lääkäriliitto pyrkii pysymään mahdollisimman neutraalina ja objektiivisena asiantuntijatahona terveydenhuollon asioissa. Tapamme vaikuttaa perustuu tähän. Emme järjestönä ole osallistuneet mielenosoituksiin tai kulkueisiin. Lääkäriliitto ei yleensä myöskään ota kantaa yleisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin - joskin poikkeuksiakin on, kuten tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kannattaminen. Samasta syystä emme kannata tai tue mitään poliittisia puolueita. Pride–kulkueeseen osallistumisesta jatkossa voidaan hyvin hallituksessa keskustella, Saarni sanoo.
Hänen mukaansa Lääkäriliitto kannustaa lämpimästi kaikkia kollegoita yksilöinä yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen - kuten osallistumaan Pridelle.
– Lääkäreiden mielipiteitä kuunnellaan. Maailmassa on paljon korjattavia epäkohtia, joiden asettaminen tärkeysjärjestykseen on jokaisen yksilöllinen asia, Saarni sanoo.
Hän muistuttaa myös, että lääkäreillä on monia yhteiskunnallisesti merkittäviä yhdistyksiä, kuten Lääkärien sosiaalinen vastuu, Lääkärit ilman rajoja ja Lääkärit ydinsotaa vastaan, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon 1985 ja osaltaan 2017. Saarni sanoo myös, että liitto tukee esimerkiksi kaikkien puolueiden lääkäriehdokkaita täsmälleen samalla tavalla.
"Lääkäriltä vaaditaan työssään paljon – myös suvaitsevaisuuden osalta"
Pride–keskustelu käynnistyi Saarnin mukaan klassisella argumentaatiovirheellä: jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan.
– Tämänkaltaisella argumentaatiolla on itse asiassa pitkä historia, jota ei tulisi unohtaa. Prideen osallistumattomuus ei ole viesti itse asian eli sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen. Lääkäriliitto vaalii neutraalin ja objektiivisen suhtautumisen mahdollisuutta. Luottamus lääkäriin perustuu lopulta tähän, ei siihen, että lääkäri olisi potilaan kanssa samaa mieltä, hän sanoo.
Saarni sanoo myös, että lääkäriltä vaaditaan työssään paljon – myös suvaitsevaisuuden osalta.
– Lääkäriltä vaadittava suvaitsevaisuus on hyvin radikaalia – pitää paitsi suvaita, myös kyetä neutraalisti ja tasapuolisesti hoitamaan ja kohtelemaan ihmisiä joiden käytöstä, elämäntapoja tai arvoja ei hyväksy tai jaa. On selvää, että tällä saralla on suomalaisessa terveydenhuollossakin vielä työtä jäljellä. Lääkäriliiton näkemys ihmisoikeuksien edistämisestä, syrjinnän vastustamisesta ja kaikkien vähemmistöjen oikeuksien puolustamisesta on yksiselitteisen positiivinen.
Lue myös Sateenkaarilääkäri rohkaisee avoimuuteen.
Kuva: Mikko Käkelä