Sairaana pitäisi olla mahdollisuus äidinkieleen
Suomen Kuntaliitossa on kehitetty työväline, jolla mitataan hoidon laatua potilaan omalla äidinkielellä. Laadun varmistuksen mittarin kehitti Kuntaliiton projekti Äidinkieli hoitoalan laatutekijänä.
Työväline on kolmiosainen ja koostuu kolmesta kyselykaavakkeesta. Työyksikkö voi suorittaa itsearviointia, potilaille voidaan antaa arviointikaavake tai ulkopuolisilla voidaan teettää arviointi
- Toisen kotimaisen käytössä on edelleen puutteita terveydenhuollonkin laitoksissa, sanoo tutkija Christel Roberts Kuntaliitosta. Kieliongelmia on varsinkin suomenruotsalaisilla, mutta myös suomenkielisillä potilailla ruotsinkielisillä alueilla.
- Tätähän on tutkittu mm. Pietarsaaressa, jossa suomenkieliset potilaat kokevat jäävänsä ulkopuolisiksi, kun esimerkiksi kierrolla lääkäri ja hoitaja keskustelevat potilaan asioista keskenään ruotsiksi, Roberts sanoo.
Robertsin omien tutkimusten mukaan lääkärit osaavat ja uskaltavat puhua ruotsia jonkin verran muuta henkilökuntaa paremmin. Tämä johtuu luonnollisesti mm. koulutuksesta.
- Hoito omalla äidinkielellä on erityisen tärkeää, kun on kyseessä lasten, vanhusten ja psyykkisesti sairaiden hoito.