Sähköpotkulaudat kuormittavat päivystystä
Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia, HUS tiedottaa.
Sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet alkukesän aikana lukuisia päivystyshoitoa vaativia onnettomuuksia.
Pelkästään Meilahden yhteispäivystyksessä HUS:ssa on hoidettu touko-kesäkuussa 143 sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantunutta.
Vastaavalla ajanjaksolla hoidettiin 72 pyöräilyonnettomuudessa loukkaantunutta henkilöä.
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 25 prosenttia Meilahden yhteispäivystykseen tuoduista pientraumapotilaista oli loukkaantunut sähköpotkulautaonnettomuudessa.
Onnettomuuksiin joutuneet ovat useimmiten 20-vuotiaita nuoria, jotka lähtevät illanvietosta päihtyneinä kotiin sähköpotkulaudalla. Liian suuri tilannenopeus ja päihtymisestä johtuva reagointikyvyn alentuminen johtavat törmäykseen tai kaatumiseen. Noin viidessä prosentissa onnettomuustapauksista kuljettaja on törmännyt toiseen henkilöön.
– Monesti sähköpotkulaudan eturengas jää johonkin jumiin ja kuljettaja kaatuu suoraan kasvot edellä asfalttiin. Kädet ovat ohjaustangossa ja niitä ei saada eteen. Kypärää ei luonnollisesti ole, sanoo osastonlääkäri Kustaa Lehtonen Meilahden yhteispäivystyksestä HUS:n tiedotteessa.
Vakavimmillaan on aiheutunut aivoverenvuotoja ja vaikeita leikkaushoitoa vaativia kasvojen luiden murtumia kuten leukamurtumia.
Myös hampaiden murtumat ja irtoamiset sekä solisluun murtumat ovat tyypillisiä sähköpotkulautaonnettomuuden aiheuttamia traumoja. Lievimpiä vammoja ovat sormi- ja rannevammat sekä kasvojen haavat.