Saako narsistiksi haukkua?
Arkipuheessa ihmiset luonnehtivat nykyisin herkästi toisiaan narsistiksi tai psykopaatiksi. Saako lähinnä oikeuspsykiatriaan liittyvillä termeillä nimitellä ihmisiä julkisesti?
Arkipuheessa ihmiset luonnehtivat nykyisin herkästi toisiaan narsistiksi tai psykopaatiksi, ja tapa näyttää levinneen myös tiedotusvälineisiin. Saako lähinnä oikeuspsykiatriaan liittyvillä termeillä nimitellä ihmisiä julkisesti?
Viestintäoikeuden dosentti Päivi Tiilikka Helsingin yliopistosta kertoo, että kunnianloukkaus voi toteutua, kun esitetään valheellinen tieto tai vihjaus, joka on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa, tai kun toista halvennetaan muulla tavalla. Tällöin voi olla kysymys esimerkiksi haukkumanimityksistä tai loukkaavien sormimerkkien näyttämisestä.
– Asiaa arvioidessaan tuomioistuin miettii ensin, onko kysymyksessä tosiasiaväite vai arvoarvostelma. Viimeksi mainittuja saa esittää vapaammin, Tiilikka kertoo.
– Yhteiskunnallisessa keskustelussa sallitaan varsin kovaa kielenkäyttöä etenkin poliitikkoja vastaan. Myös kritiikin kohteen omalla kielenkäytöllä sekä mahdollisuudella vastata kritiikkiin on merkitystä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on sallinut poliittisessa keskustelussa nimitykset kuten ”idiootti” tai ”komeronatsi”, kun ne liittyivät asianomaisten poliitikkojen huomiota herättäviin toimiin.
– Myös arvoarvostelman täytyy olla jossain järkevässä suhteessa tosiasioihin, Tiilikka huomauttaa.
Narsismi ei ole sairaus
Julkisen sanan neuvostossa yleisön edustajana istuva lääkäri Ulla Ahlmén-Laiho on rajauksessaan tiukempi.
– Psykiatrinen terminologia ja jonkun henkilön mielenterveyden kyseenalaistaminen julkisuudessa on mielestäni aina loukkaavaa ja menee sivuraiteille itse käsiteltävästä asiasta, Ahlmén-Laiho sanoo.
Hän on kiinnittänyt äskettäin huomiota siihen, että jotkut sanomalehdet julkaisevat tekstiviestipalstoillaan viestejä, jotka koskevat nimettömien yksityishenkilöiden perheriitoja. Esimerkiksi entistä puolisoa saatetaan nimitellä narsistiksi tai hulluksi.
– En ymmärrä miksi tällaiselle annetaan palstatilaa. Journalistista arvoahan tällaisella yksityishenkilöiden välisten kiistojen julkisella käsittelyllä ei ole, Ahlmén-Laiho ihmettelee.
Narsismia ei ole suomalaisessa tautiluokituksessa, ja Yhdysvalloissakin pohditaan sen poistamista sikäläisistä luokituksista. Psykiatrian professori Jyrki Korkeila Turun yliopistosta sanoo, että ihmisten kannattaisi välttää narsistiksi tai psykopaatiksi nimittelyä.
– Meillä on suomen kielessä täsmällisempiä termejä kuten piittaamaton, välinpitämätön tai ilkeä, Korkeila muistuttaa.
Hänen mukaansa tieteelliseltä kuulostavilla termeillä lausuja haluaa ikään kuin tehdä sanomisestaan todenmukaisemman.
– Todelliset asiantuntijat taas eivät voi lausua julkisesti luonnearviointeja, huomauttaa Jyrki Korkeila vedoten ammattikunnan eettiseen koodistoon.
Ulla Järvi
kuva: PantherMedia