Ajan­kohtai­sta

Ruotsissa tubi kalvaa maahanmuuttajaa – Suomessa iäkkäitä

Tuberkuloosi on Suomessa iäkkäiden ihmisten tauti. Niinpä moni potilas kuolee tuberkuloosihoidon aikana, vaikka ei välttämättä kuolekaan tuberkuloosiin. Ruotsissa yli puolet tuberkuloositapauksista on maahanmuuttajilla, Suomessa sen sijaan vain kymmenesosa tilastoiduista tapauksista.

WHO:n tavoitteena on, että 95 % tuberkuloosipotilaista parantuisi. Suomi ei tähän tavoitteeseen pääse, niin kauan kuin potilaiden ikärakenne on nykyisenkaltainen, arvioi infektiolääkäri Maarit Kokki.

Hän esitteli kolmantena valtakunnallisena tuberkuloosipäivänä alustavia tuloksia Kansanterveyslaitoksessa työn alla olevasta tuberkuloositutkimuksesta. Uusista keuhkotuberkuloosipotilaista oli alustavien tulosten mukaan noin 30 % parantunut, ja paraneminen oli mikrobiologisesti varmennettu. Potilaista 27 % oli kliinisesti parantuneita, mutta hoitotulos oli vielä mikrobiologisesti varmistamaton. Potilaista 17 % kuoli hoidon aikana joko tuberkuloosiin tai muuhun tautiin.

Jotkut potilaat keskeyttivät itse hoitonsa, joissain tapauksissa hoidon keskeytti lääkäri sivuvaikutusten takia tai arvioituaan, että standardia lyhyempi hoito riittää. Tutkimuksen välianalyysit osoittivat, että suositeltua standardilääkitystä sai vain 18 % potilaista. Hoito oli suositeltua pitempi noin 38 %:lla potilaista. Vajaata viidesosaa potilaista hoidettiin sekä suositeltua kauemmin että suositeltua useammalla lääkkeellä. Noin 6 %:lla potilaista oli hoitona lääkeyhdistelmä, joka ei ollut tuberkuloosihoitoon sopiva.

– Yleisellä tasolla suomalainen hoitojärjestelmä toimii: meillä on hyvin vähän relapseja, meillä ei ole hoitoresistenttejä kantoja eikä meillä ole lasten tuberkuloosia, sanoo Maarit Kokki.

Lääkärien koulutuksessa kannattaisi hänen mielestään sen sijaan kiinnittää huomiota tuberkuloosihoitoihin. Koulutuksen avulla saada nykyiset pitkät hoidot lyhenemään.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030