Ruotsin apteekkien lääkemyynti kasvoi 9 %
Ruotsin apteekeista myytiin viime vuonna lääkkeitä 14 miljardin kruunun edestä. Lisäystä edellisvuodesta oli 1,1 miljardia eli 9 %.
Pääosa - lähes 11 miljardia kruunua - kului avohoidon reseptilääkkeisiin. Suomen järjestelmästä poiketen Apoteksbolaget myy lääkkeitä myös sairaaloille. Niiden osuus myynnistä oli viime vuonna 2 miljardia kruunua. Käsikauppalääkkeiden osuudeksi tuli hieman toista miljardia kruunua, mutta summa kasvoi yli 20 % edellisvuodesta. Sairaaloiden osuus lääkemyynnistä on melko nopeasti laskenut: se oli 18 % vuonna 1988 ja 14 % vuonna 1993.
Suomessa myydään selvästi eniten sydän- ja verenkiertoelinsairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Ruotsissa ne ovat vasta neljännellä tilalla, ja myynniltään suurin ryhmä ovat keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, joihin kuuluvat mm. psyykenlääkkeet, salisylaatit, parasetamoli, migreenilääkkeet, epilepsialääkkeet, parkinsonismilääkkeet ja nikotiinivalmisteet. Ryhmän osuus koko myynnistä oli 16 % ja myynti kasvoi edellisvuodesta keskimääräistä enemmän eli 14 %. Esimerkiksi depressiolääkkeiden myynti kasvoi 47 %, nikotiinivalmisteiden 56 % ja sumatriptaanin 87 %.
Verenkiertoelinsairauksien lääkkeitä myytiin Ruotsissa hieman vähemmän kuin hengityselinsairauksien lääkkeitä. Verenkiertolääkkeiden myynti kuitenkin laski edellisvuodesta 4 %. Eniten väheni diureettien ja beetasalpaajien myynti, mutta sekä kalsiuminestäjien että etenkin ACE-estäjien myynti kasvoi. Kalsiuminestäjistä ruotsalaiset suosivat eniten felodipiiniä, mutta amlodipiini ja isradipiini ovat kovassa nousussa. ACE-estäjistä on selvä ykkönen Renitec - kuten Suomessakin.
Muita myyntiään hyvin kasvattaneita lääkkeitä olivat mm. ome-pratsoli (kasvu 58 %), salmeteroli (171 %) ja systeemiset sieniantibiootit (44 %).
Kuusi rahassa eniten myytyä valmistetta olivat Losec, Pulmicort Turbuhaler, Genotropin, Zantac, Seloken ZOC, Renitec ja Plendil. Lääkeyrityksistä johtaa Kabi Pharmacia, mutta jos Astra-konsernin yksittäisten yritysten (lähinnä Hässle, Astra ja Draco) myyntiluvut lasketaan yhteen, jää Kabi kakkoseksi. Ruotsin ulkopuolisista yrityksistä suurimpia ovat Glaxo ja MSD.