Ruotsalaistutkimuksessa huomio anestesiologien varhaiseen kuolinikään
Anestesialääkäreillä näyttää olevan vaara kuolla varhaisemmalla iällä kuin muut lääkärit. Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa anestesiologien kuolinikä osoittautui 9 vuotta nuoremmaksi kuin erikoislääkärien kuolinikä keskimäärin. Myös kuolemanriski seitsemän vuoden tutkimusjaksolla oli anestesiologeilla keskimääräistä suurempi. Tutkimuksesta kerrottiin Läkartidningenissa elokuun lopussa.
Tutkimuksen tekijät ovat Akademiska sjukhusetin anestesiaklinikan johtaja Torsten Gordh ja epidemiologian ja yleislääketieteen professori Kurt Svärdsudd Uppsalan yliopistosta. Tutkimuksessa tarkasteltiin Ruotsin sosiaalihallituksen rekistereistä saatuja tietoja erikoislääkäreistä vuosilta 1993-99 ja kuolinsyyrekisteritietoja samalta ajalta. Aineistoon kertyi 26 086 erikoislääkäriä (noin 179 000 lääkärivuotta). Lääkäreitä kuoli tutkimusjaksolla 893.
Keskimääräinen kuolinikä koko joukossa oli 73 vuotta, mutta anestesiologeilla se oli 64 vuotta. Anestesiologien kuolemanriski tutkimusjaksolla oli 46 % suurempi kuin muiden erikoislääkärien. Toinen poikkeuksellinen ryhmä olivat lastenlääkärit: heidän kuolemanriskinsä oli tilastollisesti odotettua pienempi. Naislääkärien kuolemanriski oli pienempi kuin miesten, mutta naisanestesiologeilla riski oli suurempi kuin muiden alojen mieslääkäreillä.
Tutkimustulos on samansuuntainen kuin British Medical Journalissa vuonna 1996 esitellyssä englantilaistutkimuksessa, jonka menetelmiä tosin kritisoitiin melko paljon. Torsten Gordh toteaa Läkartidningenissa, että tilanteen selvittäminen vaatii jatkotutkimuksia, sillä esimerkiksi taustasyitä voi toistaiseksi vain spekuloida. Ruotsalaistutkijat kertovat jatkavansa aineiston tarkastelua paneutumalla tarkemmin kuolemansyihin. Gordh kuitenkin pitää tulosta vakavana varoitussignaalina, ja toivoo, että anestesiologien työtilannetta tarkasteltaisiin sairaaloissa. Vuosittain järjestettävät terveystarkastuksetkin voisivat olla tarpeen.
Suomen Anestesiologiyhdistyksen puheenjohtaja professori Seppo Alahuhta OYS:sta kertoo, että aiheesta on keskusteltu anestesiologipiireissä Suomessakin. Kuten ruotsalaistutkijatkin, hän kiinnittäisi mahdollisena taustatekijänä huomiota anestesiologien työoloihin. Pitkät työrupeamat ja akuuttihoidon tilanteisiin liittyvä stressi ovat anestesiologien työssä merkittäviä kuormitustekijöitä.
- Kun tietää, miten stressaavia päivystykset meillä ovat, kyllä ensimmäiseksi nousee esiin juuri se, sanoo Alahuhta.
Myös Suomen Lääkäriliitossa on alustavasti katseltu kuolinikätilannetta tilastoista, mutta toistaiseksi aineistosta ei voi sanoa juuri mitään, kertoo Lääkäriliiton Suomen Anestesiologit -alaosaston puheenjohtaja Raili Laru-Sompa. Koska erikoisala on varsin nuori, anestesiologeja on ylipäätään ehtinyt eläkeikään suhteessa vähemmän kuin monen muun alan lääkäreitä; myös ruotsalaistutkimuksessa anestesiologien keski-ikä oli nuorempi kuin koko joukon (43 vs 47 v). Lisäksi luvut ovat kaiken kaikkiaan kovin pienet: Suomessa on 15 vuoden tarkastelujaksolla kuollut 15 anestesiologia.