Rokote vähensi lasten vesirokkotartuntoja
Tuhkarokkotapausten määrä kasvoi, vesikauhulle altistuminen yleistyi, ja puutiaiset aiheuttivat harmia.
Tartuntatautien tilanne Suomessa on vakaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 453 vesirokkoviruksen aiheuttamaa vakavaa vesirokko- ja vyöruusutapausta, mikä vastaa viime vuosien tasoa. Tartunnoista 42 prosenttia todettiin yli 65-vuotiailla ja vain kuusi prosenttia alle 5-vuotiailla.
Vesirokkorokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä 2017. Sen ansiosta viruksen kierto väestössä on vähentynyt, ja tämä näkyy jo selvästi vesirokon vuoksi tehtyjen terveyspalvelukäyntien määrässä.
Asiat käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista.
Alkuvaiheessa rokotetta on tarjottu kaikille lapsille 11-vuotiaisiin saakka.
Tuhkarokkoa hiukan aiempaa enemmän
Suomessa todettiin viime vuonna 16 tuhkarokkotapausta. Määrä kasvoi edellisvuodesta, jolloin tapauksia todettiin 11.
Kasvu heijastelee Euroopan ja maailman epidemiatilannetta.
Ulkomailta tuodut tuhkarokkotapaukset levisivät lähinnä perhepiirissä. Suurin riski taudin laajemmalle leviämiselle oli Pohjanmaalla, missä matalan rokotuskattavuuden alueella sairastui rokottamaton lapsi.
Torjuntatoimien ansiosta epidemialta kuitenkin vältyttiin.
Rabies tarttuu eläinkontakteissa ulkomailla
Vesikauhulle eli rabiekselle altistutaan yleensä ulkomailla. Altistustilanteiden määrä on lisääntynyt viime vuosina.
Viime vuonna rabiekselle altistuneita oli 71, joista 32 altistui Thaimaassa, 13 Indonesiassa ja loput muissa maissa. Yli kolmasosa altistumisista oli koiranpuremia.
Myös kissat, apinat, hevoset ja lepakot voivat tartuttaa tautia. Paras tapa ehkäistä tartunta on välttää ulkomaanmatkalla eläinten, varsinkin koirien, kissojen ja apinoiden koskettamista.
Puutiaisaivotulehdus yleistyi Lohjanjärven lounaisosassa
Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 79 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on lähes yhtä paljon kuin edellisvuonna. Määrä on ollut kasvussa jo useamman vuoden.
Tartunnat todettiin pääosin tunnetuilla riskialueilla, mutta selvää kasvua havaittiin rajatulla alueella Lohjanjärven lounaisosassa. Alue otettiin tänä vuonna mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan.
Antibioottiresistenssi on kasvava ongelma
Antibiooteille erittäin vastustuskykyisten enterobakteerien määrä lisääntyi viime vuonna yli 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tapauksia todettiin viime vuonna 73.
Myös vankomysiinille vastustuskykyisiä enterokokkibakteereja todettiin enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Molemmat hankalasti hoidettavat bakteerit ovat kuitenkin vielä harvinaisia Suomessa.
Kuva: Fotolia