Reumakongressissa ladattiin toivoa yhdistelmähoitoihin
- Tämänhetkisen tietämyksen perusteella suomalainen nivelreumahoidon linja näyttää tehokkaimmalta ja saakin yhä enemmän maailmallakin kannatusta, sanoo dosentti Timo Möttönen Tyksistä. Suomessahan on jo pitkään perehdytty reuman varhaisvaiheen voimakkaaseen hoitoon, jossa käytetään antireumaatteja ja kortikosteroideja.
Myös reuman yhdistelmähoidoista alkaa olla useampien vuosien kokemuksia ja siten myös tieteellisiä tuloksia. Näiden yhdistelmähoitojen tehokkuus oli yhtenä pääaiheena esillä Turussa pidetyssä 28. pohjoismaisessa reumalääkärikokouksessa 7.-10. syyskuuta. Kokouksessa oli yli 600 reumatologia, lääkäreitä ja tutkijoita. Luennoitsijoita oli 70 eri puolilta maailmaa.
Suomalainen reumatutkimus edustaa maailman huippua, ja ainakin väestömäärään suhteutettuna suomalaistutkijat ovat tehneet tieteellisiä julkaisuja eniten maailmassa.
Pohjoismaisessa kongressissa esiteltiin mm. ReKo-tutkimuksen tuloksia. Kahden vuoden seurannassahan todettiin sulfasalatsiinin, metotreksaatin, hydroksiklorokiinin ja pieniannoksisen kortikosteroidihoidon yhdistelmähoidolla noin 40 prosenttia potilaista pääsevän täydelliseen oireettomuuteen. Samaan aikaan yhden reumalääkkeen hoidossa olleista vain viidennes pääsi oireettomaksi. Myös röntgenlöydökset puhuivat yhdistelmähoidon puolesta.
- Mitään varsinaista mullistavaa tutkimustietoa ei kongressissa tullut esille, mutta mm. uusista biologisista, anti-TNF-hoidoista saatiin aiempia tuloksia vahvistavaa tietoa, Timo Möttönen kertoo.
Mm. professori Desiree van der Heijde Amsterdamista esitteli Inflixmimab-hoidon (TNF monoklonaalinen vasta-aine) tuloksia. Riittävän hyviin tuloksiin on päästy noin 50 prosentilla potilaista. Möttönen huomauttaa riittävän hyvän tuloksen tarkoittavan niveloireiden 50 prosentin lievittymistä.
Suomessakin tehdään työtä välittäjäaineiden parissa. Tyksissä mm. Jorma Ilosen työryhmä selvittää TNF-geenin polymorfismia; Tampereella Mikko Hurmeen ryhmä keskittyy interleukiini 1:een.