Ajan­kohtai­sta

”Lääkärit stigmatisoivat päihdehoitoa”

– Minkään sairauden Käypä hoito -suosituksia ei sovelleta yhtä huonosti, sanoo A-Klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki.

Pekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Helsingin yliopiston ensimmäiseksi työelämäprofessoriksi kesällä valittu Simojoki puhui yliopiston tilaisuudessa tiistaina Biomedicumissa.

Simojoki suomi lääkäreitä kovin sanoin. Hän kertoo kuulevansa lääkäreiltä edelleen kommentteja, joiden mukaan päihderiippuvuus ei ole sairaus. Ja vaikka Oulussa Pihlajalinnan johtajan kommentti ihmisroskasta johti potkuihin, osalla lääkäreitä puhetyyli ja asenne ovat säilyneet.

– Minkään muun sairauden Käypä hoito -suosituksia ei sovelleta yhtä huonosti. On lipsuttu siihen, että työssäkäyvät saavat riippuvuuteensa hoitoa mutta sairaudesta stigmatisoituneet eivät, hän arvioi.

Esimerkiksi käyvät korvaushoidot.

– Missä muussa sairaudessa hoidoista 36 prosenttia loppuu vastoin potilaan tahtoa, Simojoki kysyy.

Simojoki perää päihdeongelmille nykyistä parempaa integrointia terveydenhuoltoon. Lääkäreiden tulisi ymmärtää, että päihderiippuvuus on hoitoa vaativa sairaus.

Esimerkiksi korvaushoitojen kattavuus suhteessa suonensisäisten huumeiden käyttäjien määrään on Suomessa pahasti jäljessä muista Pohjoismaista ja Länsi-Euroopasta.

– Päihdeongelmaisille pitäisi varmistaa yhtäläinen oikeus riittäviin palveluihin, Simojoki sanoo.

Lue myös

Tilastojen mukaan kuntien kustantamat päihdehoidot ovat vähentyneet vuosikausia. Ongelmat eivät ole hävinneet mihinkään. Vuonna 2012 noin 39 prosenttia työssä käyvistä miehistä käytti alkoholia yli riskirajojen. Naisilla osuus oli 14 prosenttia.

Simojoen mukaan stigmatisointi nostaa hoitoon hakeutumisen kynnystä. Osa potilaista saattaa kieltäytyä alkoholismilääkkeistä, koska pelkää niiden vaatiman B-lausunnon leimaavan hänet.

Kuva: Helena Hiltunen / Helsingin yliopisto

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030