RAVA ja RAI kilpailevat keskenään
Stakes ja Kuntaliitto ovat ottamassa käyttöön keskenään kilpailevat arviointimenetelmät vanhustenhuoltoon. Stakesin tutkimuspäällikön Unto Häkkisen mukaan vanhusten pitkäaikaishoitoon käytetään Suomessa noin viisi miljardia markkaa, mutta hoidon laadusta ja vaikuttavuudesta ei ole juurikaan tietoa. Stakes tarjoaa ratkaisuksi RAI-järjestelmää (Resident Assessment Instrument), jonka yli 300 kysymyksellä voidaan seurata hoidon laatua, vaikuttavuutta ja kustannuksia sekä yksilö- että laitostasolla. Sitä pidetään erinomaisena apuvälineenä kliinisen henkilökunnan työssä.
RAI:sta on kehitetty sovellukset kotisairaanhoitoon ja kotipalveluihin sekä vanhusten akuuttihoitoon ja mielenterveyspotilaiden sairaalahoitoon.
Koska RAI-järjestelmä kattaa hoidon laadun, sitä voidaan Häkkisen mukaan käyttää esimerkiksi maksuperusteena hankittaessa ostopalveluja.
Kuntaliiton RAVA-indeksin kehittivät Turun terveysviraston lääkärit Tapio Rajala ja Eero Vaissi kymmenkunta vuotta sitten. Sen avulla on verrattu eri hoitolaitosten ja hoitomuotojen asiakkaiden toimintakykyä suhteessa kustannuksiin ja mitattu vanhustenhuollon asiakkaiden toimintakykyä ja avun tarvetta asiakkaan sijoittamiseksi tarkoituksenmukaiseen hoitopaikkaan. Indeksi koostuu 12 kysymyksestä, joilla mitataan asiakkaan päivittäisen avun tarvetta mm. liikkumisessa, syömisessä ja pukemisessa. Se kattaa myös mm. muistin, käyttäytymisen, näön, kuulon ja puheen alueet. RAVA-indeksin etuna pidetään mm. helppokäyttöisyyttä: jos hoitaja tuntee potilaan, arviointilomakkeen täyttäminen vie vain minuutin, pari. Stakes ja Kuntaliitto esittelivät mittarinsa terveystaloustieteen päivillä.