Rauno Ihalainen: Miljoonapiirit valmistelemaan osaamiskeskusohjelmia
Suomessa pitäisi käynnistää työ erikoissairaanhoidon valtakunnallisen osaamiskeskusohjelman laatimiseksi, ehdottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.
Hän ei usko, että sairaanhoitopiirien kannattaa tulevaisuudessa pyrkiä tarjoamaan täyttä palvelua, vaan pikemminkin järjestää palvelutuotantoa keskinäisessä yhteistyössä ja työtä järkevästi jakaen. Samalla paranevat sekä hoidon laatu että kustannustehokkuus.
Ihalainen ehdottaakin, että sairaanhoitopiirit ryhtyisivät jo ensi vuonna laatimaan osaamiskeskusohjelmia miljoonapiireittäin. Suunnittelun vetovastuu annettaisiin yliopistosairaanhoitopiireille.
- Lähtökohta on, että sovittaisiin työnjaosta oman miljoonapiirin alueella. Katsottaisiin, mitä tehdään, millä alueella ja mihin painottaen. TAYS:n miljoonapiirissä siis Vaasan, Etelä-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit keskustelisivat asiasta ja sopisivat keskinäisestä työnjaosta, Ihalainen selittää.
Osaamiskeskusohjelman valmisteluun olisi saatava mukaan myös yliopistot, yksityiset palveluntuottajat ja vapaaehtoisjärjestöt. Työtä koordinoisi sosiaali- ja terveysministeriö.
- Jos valtio haluaisi tulla mukaan, se voisi osallistua hankerahoituksella.
Idea lainattu aluekehitysyhteistyöstä
Ihalainen kertoo ideansa pohjautuvan sisäasiainministeriön jo vuosia sitten käynnistämään osaamiskeskusohjelmaan. Sen vanavedessä ja vauhdittajana on esimerkiksi TAYS:n yhteyteen syntynyt terveysteknologian osaamiskeskus Finn-Medi, jossa työskentelee noin 700 tutkijaa.
- Ajatukseni on, että erikoissairaanhoidossa lähdettäisiin tällaiseen ohjelmaperusteiseen kehitystyöhön.
Esimerkiksi terveydenhuollon osaamiskeskuksista hän ottaa Reumasäätiön sairaalan Heinolassa ja Tekonivelsairaala Coxan Tampereella.
Ihalaisen mielestä on tärkeätä, että miljoonapiiriin kuuluvat sairaanhoitopiirit päättävät omassa keskuudessaan, minkä kysymysten ympärille osaamiskeskukset luodaan. Suurina ratkaistavina kysymyksinä hän itse pitää esimerkiksi kuntoutusta ja kaihikirurgiaa.
- Valtakunnan tasolla on jo sovittu erikoissairaanhoidossa tiettyjen vaativien hoitojen keskittämisestä. Toisaalta sairaanhoitopiirit tekevät erilaisissa hankkeissa paljon yhteistyötä myös perusterveydenhuollon kanssa. Minusta miljoonapiiri voisi olla hyvä foorumi tällaiselle sairaanhoitopiirien uudelle yhteistyölle.