Rauhanturvaoperaatioiden lääkintähuoltoon toivotaan yhteistyötä
Monikansallisten rauhanturva- ja sotilasoperaatioiden lääkintähuollossa voisi kehittää yhteistyötä. Tärkeää olisi luoda malleja myös asevoimien ja siviilijärjestöjen yhteistyölle humanitaarisissa operaatioissa, kuten katastrofitilanteissa tai pakolaisten huollossa. Mm. nämä kysymykset olivat esillä 33. kansainvälisessä sotilaslääketieteen kongressissa Espoossa kesäkuun lopulla. Kongressin järjesti Kansainvälinen sotilaslääketieteen komitea ICMM.
-Yhteistyötä tehdään siviilijärjestöjen kanssa monilla alueilla käytännössä, mutta nyt haetaan muotoja myös kansainvälisellä tasolla, kertoi ICMM:n pääsihteeri Jacques Sanabria Belgiasta.
Esimerkiksi Punaisen Ristin kanssa yhteistyö ei kaikkialla ole ollut itsestäänselvää, sillä järjestö varjelee tiukasti riippumattomuuttaan. Kansainvälisen tason yhteistyöneuvotteluja on kuitenkin nyt käynnissä, ja Sanabria toivoo asian etenevän.
Monikansallisten rauhanturvaoperaatioiden lääkintähuolto on kunkin osallistujamaan kansallisella vastuulla - niinpä esimerkiksi Kosovossa toimineilla viidellä prikaatilla oli alkuun 10 erilaista kenttäsairaalaa. Viime vuosina on ryhdytty kuitenkin kokeilemaan myös yhteistyötä varsinkin sairaalahoidon järjestelyissä, mutta myös perushuollossa ja ensiavun järjestelyissä. Yhteistyöllä haetaan yhtenäisyyttä, tehokkuutta ja myös voimavarojen säästöjä.
-Vastuu on kuitenkin edelleen kansallinen, joten yhteistyöstä on sovittava poliittisella tasolla, korosti pääsihteeri Sanabria.
International Committee of Military Medicine ICMM on hallitustenvälinen yhteistyöelin, ja sen 94:ää jäsenvaltiota edustavat komiteassa puolustusvoimien ylilääkärit. Suomen Puolustusvoimain ylilääkäri, lääkintäprikaatinkenraali Timo Sahi toimii seuraavat kaksi vuotta komitean puheenjohtajana.
ICMM perustettiin vuonna 1921, kun ensimmäisen maailmansodan kokeneita sotakirurgeja kokoontui Brysseliin ensimmäiseen sotilaslääketieteen kongressiin.
- Yhteistyön pohja on siinä, että sotilaslääkärien ongelmat ja tavoitteet ovat yhtäläiset riippumatta siitä, mihin sotilasliittoutumaan maa kuuluu. Tiedolliset tulokset on tärkeää saada käyttöön potilaiden parhaaksi, totesi lääkintäprikaatinkenraali Sahi.
Nykyään sotilaslääketieteen kongressi järjestetään kahden vuoden välein. Espoossa mukana oli 630 osallistujaa 62 maasta. Tieteellisen ohjelman pääteemoja olivat toiminta kylmäolosuhteissa sekä laserin käyttö ja haitat.