Rasvan määrän rajoitus ei riitä - huomio laatuun
Palkkä rasvan määrän rajoitus ilman rasvan laadun muutosta ei alenna merkitsevästi seerumin kohonneita kolesteroliarvoja. Tähän tulokseen tultiin Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitoksella tehdyssä tutkimuksessa, jossa verrattiin erityyppisten ruokavalioiden vaikutusta seerumin kolesteroliin ja lipoproteniinitasoihin.
Puoli vuotta kestäneeseen kontrolloituun tutkimukseen osallistui 160 henkilöä, joiden kolesteroitaso oli lievästi koholla (6-8 mmol/l). Yleisesti suositeltu kolesterolia alentava ruokavalio (AHA:n suositus) ja rypsiöljyllä rikastettu dieetti alensivat kokonaiskolesterolia, LDL-kolesterolia ja seerumin triglyseriditasoja yhtä tehokkaasti. Sen sijaan ruokavaliolla, jossa rasvan kokonaismäärää pienennettiin rasvojen laatua muuttamatta, ei ollut vastaavaa vaikutusta.
Mikään ruokavaliovaihtoehto ei vaikuttanut haitallisesti HDL-pitoisuuteen. Kliinisen ravitsemustieteen professorin Matti Uusituvan mukaan voidaankin päätellä, että auringonkukka- tai rypsiöljypitoinen ruokavalio ei heikennä HDL-tilannetta pitkällä aikavälillä ja niiden osuutta ruokavaliossa voidaan lisätä. Tutkimus on julkaistu tammikuussa Atherosclerosis-lehdessä (Sarkkinen ym.).
Toisen kuopiolaistutkimuksen mukaan ruokavalion rasvan määrä ja laatu voivat vaikuttaa myös glukoosi- ja insuliiniaineenvaihduntaan. Kontrolloidussa tutkimuksessa verrattiin runsasrasvaista, paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävää dieettiä sekä runsaasti rypsiöljyä sisältävää ruokavaliota toisiinsa. Tutkimushenkilöitä oli 31. Rypsiöljyruokavalio alensi merkittävästi sekä kokonais- että LDL-kolesterolipitoisuuksia ja lisäksi glukoosiaineenvaihdunta parani kaikilla rypsiöljyruokavaliota noudattaneilla.
- Epäsuorasti voidaan päätellä, että elimistön insuliiniherkkyys paranee, kun kovat rasvat vaihdetaan juokseviin kasviöljyihin. Eräänä vaikutusmekanismina voivat olla solukalvon rakennemuutokset, Matti Uusitupa arvioi. Tutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä kesäkuussa.
Tutkimusprofessori Antti Aro Kansanterveyslaitokselta pitää rypsiöljyä rakenteeltaan ihanteellisena rasvana: siinä on vähiten tyydyttyneitä ja runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, paljon öljyhappoja eikä lainkaan ns. trans-rasvahappoja. Kovista rasvoista terveellisin olisi Aron mukaan steariinihappo, mutta sen käytön tekee ongelmalliseksi luonnollisen lähteen puute. Aron mielestä margariineissa käytettävien ns. trans-rasvahappojen merkitystä on julkisuudessa liioiteltu; ne muodostavat vain noin prosentin suomalaisten energiansaannista. Esimerkiksi tyydyttyneistä rasvahapoista saadaan 16 % energiasta.
- Trans-happojen käytöstä ei ole järkevää luopua, sillä tilalle tarvittaisiin jotain muuta kovaa rasvaa, esim. kookosrasvaa. Kun arvioidaan kiinteiden rasvavalmisteiden laatua, on syytä laskea yhteen tyydyttyneet ja trans-rasvahapot ja suosia tuotteita, joissa näiden kokonaissumma on pienin, Aro huomauttaa. (Kirsi-Marja Peräkylä)