Rajoitustoimet kehitysvammahuollossa edellyttävät asiantuntijatiimiä, mutta niissä on puutteita
Tiimissä pitää olla vähintään lääkäri, psykologi ja sosiaalityöntekijä, mutta heitä ei Valviran mukaan tarvitse palkata omaksi työvoimaksi.
Kehitysvammalaki edellyttää kehitysvammaisten ympärivuorokautisissa yksiköissä käytettäviin rajoittamistoimenpiteisiin asiantuntijatiimiä.
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran selvityksissä on ilmennyt puutteita asiantuntijatiimin järjestämisessä.
Tiimi seuraa rajoitustoimenpiteiden käyttöä ja edistää kehitysvammahuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista.
Valvira muistuttaa, että tiimissä täytyy olla riittävä osaaminen vaativan hoidon ja huolenpidon toteuttamista ja seurantaa varten. Vähintään tarvitaan lääkäri, psykologi ja sosiaalityöntekijä.
Toimintayksikön ei tarvitse palkata asiantuntijatiimiä omaksi työvoimaksi, vaan tiimin jäsenet voivat olla ostopalveluna hankittuja tai tiimi voi olla useamman yksikön yhteinen.
Olennaista Valviran mukaan on, että asiantuntijatiimi tuntee asiakkaat ja yksikön toiminnan, jotta se pystyy antamaan tarvittavan asiantuntija-avun.
Rajoitustoimenpiteiden seurannan lisäksi tiimin pitää osallistua rajoittamista ehkäisevien toimenpiteiden suunnitteluun ja auttaa muiden kuin rajoittavien keinojen löytämisessä.
Asiantuntijatiimi ei tee rajoitustoimenpiteitä koskevia päätöksiä. Sen toiminta ja jäsenet täytyy kirjata yksikön omavalvontasuunnitelmaan.
Vastuu asiantuntijatiimin hankkimisesta on palveluntuottajalla. Kunnan tehtävänä on palvelujen järjestämis- ja valvontavastuullisena varmistaa, että rajoittamistoimenpiteitä käyttävissä yksiköissä on lain mukainen asiantuntijatiimi ja että toiminnassa muutoinkin huomioidaan kehitysvammalain säädökset.