Lehti 2: Ajan­kohtai­sta 2/2001 vsk 56 s. 152

Raimo Puustinen: Lääkärin selviämiskoodi pakottaa itsenäisyyteen

- Lääkärillä ei ole erityisiä myötäsyntyisiä ominaisuuksia, joiden avulla hän selviytyisi emotionaalisesti ja sosiaalisesti vaikeista tilanteista muita paremmin. Ammattikuntamme sisäänrakennetun selviämiskoodin myötä lääkärin tulee selviytyä ongelmistaan yksin. Katsomme, että vaikeiden tilanteiden hallinta kehittyy enemmän tai vähemmän kivuliaasti yleisen ammattitaidon kehittymisen myötä, pohtii erikoislääkäri Raimo Puustinen lääkärin jaksamista ja uupumista.

Hänen mukaansa yleensä lääkäri onnistuukin selviytymiskoodin rakentamisessaan. Hän kykenee nopeaan ja rationaaliseen päätöksentekoon, säilyttäen silti inhimillisen kosketuksen kärsivään lähimmäiseen.

- Aina emme tässä kuitenkaan onnistu, Puustinen huomauttaa.

- Jos emotionaalisesti tilanne muuttuu kestämättömäksi, rationaalinen päätöksenteko asetetaan empatian edelle. Potilaan selviytymisen kannalta tämä voi olla eduksikin, mutta lääkäri itse uupuu.

- Lääkärin jatkuva, ikäänkuin ohjelmallinen epäystävällisyys ja kovuus potilaitaan kohtaan kertoo lääkärin keinojen loppumisesta. Henkinen kuormitus ylittää kestokyvyn. Lääkäri sulkee itsensä tilanteen ulkopuolelle ja keskittyy vain suorittamiseen. Tämä on ennen pitkää kestämätön tilanne paitsi potilalle, myös lääkärille itselleen.

Lue myös

Puustisen mukaan umpikujasta ulospääsy voi edellyttää esimerkiksi työpaikan tai erikoisalan vaihtoa, mutta työnohjaus voisi olla yhteisöllisempi ratkaisukeino. Kysymys on kuitenkin viime kädessä ammattikunnan sisäisistä arvostuksista.

- Meistä tuntuu, että pitäisi jaksaa loputtomiin; kuka sitten kestää, jos ei lääkäri. Emme usko potilaiden haluavan tietää, että mekin olemme haavoittuvaisia, siksi se tulee peittää. Vai täytyykö todella? kysyy Raimo Puustinen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030