Proteiinin puuttuminen johtaa kuivasilmäisyyteen
Fosfolipidejä siirtävän proteiinin puuttuminen kyynelnesteestä johtaa kuivasilmäisyyteen.
Tulosten perusteella PLTP:n puuttuminen kyynelnesteestä johtaa kuivasilmäisyyteen.
Kuivasilmäisyyden tyypillisiä oireita ovat silmien kutina, roskan tunne, punoitus, kirvely ja kipu. Ongelma yleistyy iän myötä.
Kuivasilmäisyyttä lisäävät myös mm. koneellinen ilmastointi, kuiva talvi-ilma ja näyttöpäätetyö. Pahimmillaan oireet voivat olla erittäin hankalia ja silmän pinnan kuivuminen voi johtaa pinnan hankalaan vaurioitumiseen, joka uhkaa näköä.
Silmän pintaa suojaa kuivumiselta 3–45 µm paksuinen kyynelnestekerros. Se muodostuu sisemmästä musiini-vesikerroksesta ja uloimmasta lipidikerroksesta, joka estää kyynelnesteen haihtumista.
Luomirauhaset tuottavat silmän pinnalle jatkuvasti lisää rasva-aineita eli lipidejä. Lipidien liiallinen kertyminen voi estää kyynelnesteen normaalia toimintaa ja silmän pinnan kostutusta. Siten on ilmeistä, että kyyneleen lipidien siirtoon tarvitaan aktiivista mekanismia.
Fosfolipideja siirtävä proteiini, PLTP (phospholipid transfer protein), on ensimmäiseksi tunnistettu plasmasta, jossa se yhdessä CETP:n (cholesteryl ester transfer protein) kanssa vastaa valtaosasta lipidien siirrosta lipoproteiinien välillä.
PLTP:n tarkka lipidiensiirtomekanismi ei ole ollut tiedossa, eikä sen esiintymistä tai toimintaa kyynelnesteessä ole aiemmin tutkittu.
Setälä osoittaa, että ihmisen kyynelnesteessä esiintyy korkean aktiivisuuden PLTP:tä ja että kyynelnesteen PLTP erittyy kyynelrauhasesta.
Tulosten perusteella PLTP pystyy toimimaan lipidimolekyylien siirtäjänä myös ilma-nesterajapinnassa. PLTP:n lipidien siirtomekanismia tarkennettiin radioaktiiviseen leimaukseen ja virtauskenttäerotteluun perustuvilla menetelmillä.
PLTP:n lipidin siirtomekanismi tapahtuu aktiivisena siirtona lipoproteiinien välillä. Poistogeenisillä hiirillä saatujen tulosten mukaan PLTP:n puuttuminen kyynelnesteestä johtaa kuivasilmäisyyden kehittymiseen. Kuivasilmäisillä myös kyyneleen PLTP-aktiivisuus on noussut.
Kuva: Pixmac