Professori James W. Ironside joutui Lääkäripäivillä median ristituleen Tiedemies pysyy erossa politiikasta
- En ole poliitikko, enkä ota kantaa siihen, mitä hallitusten tulisi tehdä BSE-taudin leviämiseksi! korosti Helsingissä Lääkäripäivillä puhunut professori James W. Ironside Edinburghin yliopistosta.
James W. Ironside joutui Helsingin vierailullaan todelliseen median ristituleen. Viime viikolla ilmitulleet uudet BSE-tapaukset eri puolilta Eurooppaa ja niistä aiheutuneet ministerien eroamiset mm. Saksassa tekivät tiedemiehestä hetkessä mediapersoonan.
Ironside kieltäytyi järjestelmällisesti ottamasta kantaa poliittisesti arkoihin kysymyksiin.
- Olen ennenkaikkea tiedemies, en poliitikko, Ironside korostaa. Hän kertoi kyllä kotimaassaan Isossa-Britanniassa sekä EU:n tasolla istuvansa tieteellisissä neuvottelukunnissa, jotka jakavat ministeriöiden virkamiehille ja poliittisille päättäjille tietoa.
- Tiedemiehenä en katso voivani neuvoa tai käskeä päättäjiä tekemään jotakin, mutta moraalinenkin velvollisuuteni on antaa totuudenmukaista ja puolueetonta tietoa päätöksenteon tueksi, muotoilee Ironside.
BSE-kohu on saanut Euroopassa valtavat mittasuhteet. Onko hysteria enää missään suhteessa esimerkiksi ihmisillä esiintyvään Creutzfeldt-Jakobin tautiin?
- Ei todellakaan! hymähtää Ironside.
- Verrattuna esimerkiksi hiv-epidemiaan CJD-tartuntaan kuolleiden määrä on mitätön. Jos ajattelee muita ihmisen ravinnon tai nautintoaineiden, kuten vaikkapa tupakan ja alkoholin aiheuttamia sairauksia ja kuolemia, CJD on merkitykseltään vähäinen, Ironside huomauttaa.
Mutta jokin BSE-epidemiassa ihmisiä pelottaa?
- Pelolla lienee jotain tekemistä sen kanssa, että tauti on olemukseltaan vielä varsin tuntematon. Me tiedemiehetkään emme vielä tarkkaan tiedä, miten tartunta siirtyy eläimestä ihmiseen. Meillä ei ole ehkäisy- eikä hoitokeinoja, jotka esimerkiksi hiv:n osalta ovat jo pitkällä. Lihasta ei päällepäin näy, onko se BSE-tartunnan saastuttamaa; emme siis voi mitenkään välttyä mahdolliselta tartunnalta.
James Ironside myöntää myös ihmisten pelolla olevan jotain tekemistä alkukantaisen vaiston kanssa, ettei eläinten tulisi syödä lajitovereitaan eikä eläinten sairauksien tulisi tarttua ihmiseen.