Pirkanmaalla vähennetty vuodeosastopaikkoja
Pirkanmaalla on tietoisesti vähennetty jopa 175 paikkaa vuodeosastoilta, vaikka väestö ikääntyy. Pula jatkohoitopaikoista heijastuu Taysiin ja pahentaa Acutan kuormitusta.
Aamulehden kyselyn perusteella paikkoja ovat vähentäneet useimmat kunnat. Esimerkiksi Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa määrä on pudonnut jopa puoleen aiemmasta.
Tampere ja Orivesi ovat yhteensä vähentäneet 62 paikkaa, jolloin jäljelle on jäänyt 296 osastopaikkaa. Lisäksi Hatanpään sairaalan ja Taysin yhdistyessä vuonna 2018 noin 250 vuodeosastopaikkaa siirtyi Tampereen kaupungilta Pirkanmaan sairaanhoitopiirille.
Useammissa kunnissa vain osa vuodeosastopaikoista on käytössä hoitajapulan vuoksi.
Vuodeosastopaikkojen puute on johtanut ruuhkiin ensiapu Acutassa. Taysissa potilaiden jatkohoitoon on tullut siirtoviiveitä. Pahimmillaan potilaita ajelutetaan kunnasta toiseen.
Myös koronan aiheuttama hoitovelka ja hoitajapula ovat lisäämässä ruuhkia.
Yhteensä Pirkanmaalla on paikkoja jäljellä 850, ja näistä 30 on sulussa hoitajapulan vuoksi.
Yhteistoiminta-alueet auttavat
Pirkanmaalla on käytössä yhteistoiminta-alueet, joiden johdosta naapurikuntien potilaita on voitu ohjata eri paikkakunnille hoitoon, jos oman kunnan osastot ovat täynnä.
Ongelmia alkaa syntyä, kun paikkaa ei löydy mistään. Yhteistoiminta-alueiden vuoksi potilaita joudutaan kuljettamaan jatkohoitopaikkoihin pidempiäkin matkoja.
Syinä supistamisiin ovat valtakunnalliset suositukset osastopaikkojen määrästä. Niin sanottuja välimuotoisia asumispalvelupaikkoja ja tehostetun palveluasumisen paikkoja ei ole tarpeeksi, jolloin hoitojaksot terveyskeskuksissa pitkittyvät.
Pirkanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja Jaakko Herrala kertoo Aamulehdessä, että osastohoitokapasiteettia on arvioitu Pirkanmaalla viimeksi vuonna 2019. Silloin todettiin käytössä olleen 1,7 sairaansijaa tuhatta asukasta kohden kansallisen tavoitteen ollessa 1/1 000.
Tavoitteeksi asetettiin vuodepaikkojen vähentäminen 550:een vähän yli tuhannesta. Näin suurta paikkavähennystä ei kuitenkaan lomakausien ja infektiokausien kuormittavuuden vuoksi tehty.
Sote-budjetteja rajoitetaan
Vuosi sitten ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon hoitajamitoitusta lähdettiin nostamaan vähitellen kohti 0,7:ää.
Kunnissa hoitajia siirrettiin kotihoidosta tehostettuun palveluasumiseen, jonka vuoksi kotihoitoon on tullut hoitajavajausta.
Hyvinvointialueiden valmistelussa on huomattu, että kunnat pyrkivät nyt rajoittamaan sote-budjetin kasvua ennen hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymistä ja peruspalveluihin on kertynyt investointivelkaa. Herralan sanoin: "Jos kotihoito ja palveluasuminen sakkaavat, eivätkä hoidossa olleet enää voi jäädä Taysiin, he ajautuvat terveyskeskuksiin."