Piristysruiske diabetestutkimukseen 30 miljoonaa markkaa suomalaisille tyypin 1 diabetestutkijoille
-Tyypin 1 diabetes on kauhea sairaus! Se tekee lapsesta väkisin aikuisen, jonka on pakko oppia kantamaan vastuu sairaudestaan ja elämäntavoistaan. Näin kuvailee tautia rouva Margery Perry Juvenile Diabetes Foundation -säätiöstä.
Tyypin 1 diabetesta sairastaa parhaillaan noin 30000 suomalaista, joista kymmenesosa on alle 16-vuotiaita. USA:ssa tautiin sairastuu joka vuosi yhtä monta ihmistä. Sairaus on melko yleinen kaikissa teollisuusmaissa, mutta Suomessa se on muita maita yleisempi. Luvut ovat nousseet tasaisesti 1950-luvulta alkaen.
Tyypin 1 diabeteksen tutkimus saa tänä vuonna tuntuvan taloudellisen piristysruiskeen, kun suunnattuna apurahahakuna jaetaan 30 miljoonaa markkaan viiden vuoden aikana.
- Suomen oloissa toistaiseksi aika poikkeuksellisella tavalla ovat voimansa yhdistäneet Suomen Akatemia, Sigrid Juséliuksen säätiö ja amerikkalainen Juvenile Diabetes Foundation. Tarvitaan siis vain yksi hakemus Akatemialle, mutta hyväksyvä lausunto on tultava kaikilta rahoittajilta, kertoo professori Eero Vuorio Akatemian Terveyden tutkimuksen toimikunnasta.
Tutkimusmäärärahojen haku alkoi 2. toukokuuta; hakemuksia odotetaan alkukesästä, ja tutkimushankkeet valitaan loppuvuoden aikana. JDF:n edustajat vierailivat tämän viikon Suomessa tutustumassa suomalaiseen diabetestutkimukseen.
JDF syntyi keittiön- pöydän ääressä
Juvenile Diabetes Foundation perustettiin Yhdysvalloissa 1970 ja on nyt maan kolmanneksi suurin tutkimusapurahoja jakava lääketieteellinen säätiö.
- Säätiö syntyi diabetekseen sairastuneiden lasten vanhempien epätoivosta. Lääkärit vakuuttivat lapsella olevan kaikki hyvin, vaikka vanhemmat tiesivät, ettei tauti ole hallinnassa, kertoo rouva Margery Perry, JDF-säätiön tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja.
- Tavoitteemme on löytää parannus- ja ehkäisykeinoja tyypin 1 diabetekseen sekä sen liitännäissairauksiin, Margery Perry toteaa. Toimintansa aikana säätiö on jakanut maailmanlaajuisesti yli 326 miljoonaa dollaria diabeteksen tutkimukseen. Keittiönpöytien äärestä on siis edetty vapaaehtoisten varainkerääjien työllä yhdeksi johtavista yksityisistä säätiöistä.
Juvenile Diabetes Foundation Internationalin tutkimusjohtaja Robert Goldstein toteaa, että säätiö on keskittynyt tukemaan innovatiivisten tutkimusryhmien työtä myös yliopistojen ulkopuolella.
-Periaatteemme on, ettei munia kannata pitää yhdessä korissa, mutta ei toisaalta jakaa sataankaan eri koriin. On hyvä harjoittaa harkittua keskittymistä, mutta katsoa tutkimusta laaja-alaisesti ja monitieteisesti, linjaa Goldstein.