Pilke silmäkulmassa auttaa koronaosastolla
Keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Jarkko Mäntylän siipi menee välillä maahan rokottamattomien koronapotilaiden vuoksi. Hän hoitaa koronapotilaita Jorvin sairaalan KEU 5-osastolla.
Mikä paransi työhyvinvointiasi tällä viikolla?
– Hyvä, tiivis, ammattitaitoinen työyhteisö ja upeat kollegat. Työyhteisömme palkittiin vastikään Ihmisen parhaaksi 2021 -palkinnolla, ja se kieltämättä antaa voimaa työhön. Tällä viikolla työhyvinvointia paransi erityisesti jätskipäivä. Meillä kollegoiden kesken on tapana, että kerran viikossa joku tarjoaa jätskit. Se on iso pieni teko. Myös potilaiden kiva ja tsemppaava palaute antaa voimia ja parantaa päivää.
Mikä sitä heikensi?
– Turhautuneisuus. Terveydenhuolto pyrkii tekemään parhaansa suojatakseen ihmisiä sairastumiselta, mutta kun pyydetään yksilön vastuuta yhteisön hyväksi, siihen ei tahtotila riitäkään. Rokottamattomien sairaalapotilaiden takia menee välillä siipi maahan.
Myös potilastietojärjestelmän haasteet turhauttavat hieman.
Mitä olet tehnyt palautuaksesi töistä?
– Pyöräilen töihin kesät talvet. Kun avaan kotioven, kolmen pienen lapsen isänä työasiat katoavat mielestä sekunnissa. En muutenkaan ole murehtijatyyppi, joka toisi töitä kotiin. Valmennan lasten jalkapalloa ja painia, pelaan jalkapalloa myös itse.
Mikä antaa voimaa työhösi?
– Oikea asenne: iloinen ilme ja pilke silmäkulmassa antavat voimaa ja jaksamista itselle ja työyhteisölle. Pandemiatilanteessa olen huomannut, että oikeassa asenteessa ja ammattitaitoisessa työyhteisössä on voimaa enemmän kuin kuvittelinkaan.
Mitä muuttaisit työssäsi?
– Tällä hetkellä en mitään. Minulla on unelmatyöpaikka.
Mitä koet lähitulevaisuuden haasteiksi työssäsi?
– Haaste yksikössämme on, että miten pystymme hoitamaan alueemme keuhkosairaat potilaat, kun resurssit menevät pääkaupunkiseudun koronapotilaiden hoitamiseen.
Miten korona näkyy työssäsi juuri nyt?
– Tällä hetkellä tilanne näyttää hieman uhkaavalta. Rokottamattomuus tuo potilaita edelleen sairaalaan. Voi käydä myös niin, että elektiivisiä leikkauksia joudutaan siirtämään ja se harmittaisi.
Rokottamattomat saavat silti meiltä saman iloisen ja hyvän hoidon. Potilas on hankalassa tilanteessa ja teemme kaikkemme hänen eteensä, siihen meidät on koulutettu.