Perhetyöprojekti auttaa väliinputoajia
Suomen Mielenterveysseura on aloittamassa pääkaupunkiseudulla kolmivuotista Perhetyön projektia, joka vie työntekijät koteihin: tarkoitus on tarjota kodeissa maksutta lyhytkestoista kriisiapua. Työmuodolla pyritään tavoittamaan ne perheet, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ulkopuolelle.
- Suomessa on paljon perheitä, jotka eivät monien ongelmiensa keskellä kykene hakemaan apua. Usein väliinputoajaperheillä on mielenterveysongelmia. Hoitoaikojen lyhentyminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon resurssien väheneminen näkyvät ongelmien lisääntymisenä, kuvailee Suomen Mielenterveysseuran Koulutus- ja perheterapiakeskuksen johtaja Raili Rinne.
Perhetyön tyypillinen kohdeperhe on moniongelmainen: vanhemmilla saattaa olla mielenterveys-, parisuhde- ja alkoholiongelmia, lapsilla oppimisvaikeuksia ja häiriökäyttäytymistä. Talousvaikeudet voivat pahentaa tilannetta entisestään.
Perhetyön projektin tarkoituksena on saada umpikujassa olevan perheen omat voimavarat esiin, kannustaa perhettä ratkaisemaan itse ongelmiaan. Työssä käytetään perhe-, lyhyt- ja verkostoterapiaan pohjaavia menetelmiä. Projekti ei pelkästään paikkaa sosiaali- ja terveydenhuollon aukkoja, vaan pyrkii myös kehittämään perhetyön menetelmiä edelleen.
Perhetyöhön koulutettujen 20 ammattilaisen joukossa on mm. psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja erikoissairaanhoitajia. Projekti käynnistyy kahdeksan työntekijän voimin. Kun työmuodosta on saatu riittävästi kokemuksia pääkaupunkiseudulla, mielenterveysseura alkaa kouluttaa myös eri puolilla maata sijaitsevien 10 kriisikeskuksen henkilökuntaa perhetyöhön.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät voivat ohjata perheitä perheterapiakeskukseen, puh. (90) 675 500. (K-MP)