Perehdyttäminen auttaa työn alkuun
Työkiireessä unohtuu helposti, kuinka suuri merkitys on sillä, miten uusi työntekijä otetaan vastaan. Onnistunut perehdyttäminen työpaikan perusasioihin auttaa työntekijän alkuun ja voi kantaa pitkälle.
- Jos ensimmäinen viikko menee hyvin, sillä voi olla ratkaiseva merkitys sille, saadaanko taloon pysyvä innostunut työntekijä, tähdentää Lääkäriliiton piiriylilääkäri Juho Kivistö Tampereelta.
Tämä mielessään TAYS-ervan edunvalvontavaliokunta otti tehdäkseen huoneentaulun uuden työntekijän perehdytysasioista. Perehdytyksen teesit - Tampereen julistus listaa kymmenen asiaa, jotka auttavat onnistuneeseen perehdytykseen. Tavoitteena on lääkärien työhyvinvoinnin parantaminen.
Selkeille ja konkreettisille ohjeille uskotaan olevan tarvetta perehdytystilanteiden kummallakin osapuolella. Samoin kuin uutena tuleva työntekijä voi kokea puutteita perehdyttämisessä, myös ensimmäisiä kertoja perehdyttäjän vastuun saanut kollega tuntee helposti riittämättömyyttä.
- Halusimme tehdä muistilistan tai apuvälineen vapaasti käytettäväksi perehdytystilanteessa. Ajatuksena on: näitä asioita en ainakaan unohda.
TAYS:n Allergiakeskuksessa lastenlääkärinä toimivan Kivistön käsityksen mukaan lääkärien kokemukset perehdytyksestä ovat vaihtelevia. Erityisesti perusterveydenhuollossa perehdytystä on viime aikoina kehitetty paljon, ja se näkyy nuorille kollegoille tehdyissä kyselyissä.
- Kokemusten mukaan yllättävän pienillä asioilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Perehdytykseen kannattaa panostaa, Kivistö muistuttaa.
- Perehdyttäminen on erittäin tärkeä osa työsuhteen alkua ja sen pitää ehdottomasti olla palkallista työaikaa kummallekin osapuolelle. Hyvästä perehdytyksestä hyötyvät kaikki, myös potilaat.
Perehdytyksen teesit - Tampereen julistus
1 Suunnittele perehdytyksen aikataulu ja ohjelma. Varmista, ettei perehdytyspäivää täytetä potilastyöllä.
2 Hanki valmiiksi kirjallinen, ajantasainen perehdytysmateriaali.
3 Varmista, että kollegan ensimmäinen työpäivä ei kaadu pukukaapin ja kulkulupien puuttumiseen tai toimimattomiin tunnuksiin.
4 Varmista vielä, että tulijalle on tehty määräyskirja valmiiksi.
5 Perehdytyksen vastuuhenkilönä ole ensimmäisenä vastassa uutta tulijaa. Esittele aluksi henkilökunta - älä tietokoneruutua. Sitä ehtii tuijottaa. Ihmiset tekevät työpaikan.
6 Esittele viikko-ohjelma kokouksineen ja meetingeineen. Kerro, milloin on paras hetki kollegoiden tapaamiseen ja ajatusten vaihtoon.
7 Varmista kunnollinen tietojärjestelmäkoulutus. Kerro, miten konetta käytetään käytännön työssä ja miten omaa potilaslistaa voi hallita.
8 Kerro talon eri toimipisteiden erityispiirteistä ja sovituista käytännöistä lähetteiden ja ostopalvelujen suhteen. Ohjaa kokemuksesi mukaan, kenelle talossa kannattaa soittaa eri ongelmista ja mistä löytyvät tärkeiden tahojen yhteystiedot.
9 Kerro henkilöstöetuuksista sekä koulutuksien ja lomien hakemisesta. Älä unohda työturvallisuutta. Kerro, mistä löytyy apu uhkaavissa tilanteissa.
10 Rohkaise kollegaasi kyselemään kaikkea mahdollista. Sano, että sinulle saa soittaa ja hihaasi saa nykiä. Olet täällä töissä juuri nyt sitä varten. Perehdytys ei pääty ensimmäiseen viikkoon. Muista myös pyytää palautetta perehdytettävältä - siten kehityt itsekin.