Ajan­kohtai­sta

Paperiresepti vain poikkeustapauksiin

Puhelin- tai paperireseptin voi kolmen vuoden päästä laatia vain erityisen painavissa tilanteissa, kuten tekniikan pettäessä. Syy sille, ettei e-reseptiä käytetty, on kirjattava ylös.

Kuvio 1

http://www.laakarilehti.fi/pics/kynakielt.jpg

Kaikki lääkemääräykset on laadittava sähköisesti vuodesta 2017 alkaen. Paperi- ja puhelinreseptit ovat siihen saakka käytössä sähköisen lääkemääräyksen rinnalla, tiedottaa STM.

Ministeriön mukaan viimeistään vuoden 2016 lopussa lääkärien käytössä on Kelan kehittämä selainpohjainen reseptisovellus, jolla voi kirjoittaa sähköisiä reseptejä sekä laatia ja tallentaa potilasasiakirjamerkintöjä myös yksittäisen tietokoneen tai mobiililaitteen avulla.

Paperi- ja puhelinreseptejä voi käyttää vuoden 2016 jälkeenkin poikkeustilanteissa.

Hallitus esitti asiaa koskevien lakimuutosten vahvistamista eilen. Lakiin on kirjattu kuvaus siitä, millaiset tilanteet katsotaan poikkeustilanteeksi.

Vain jos tekniikka pettää

Lähtökohtana on, että kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti, joten potilaan mahdollisuus kieltäytyä e-reseptistä poistuu. Paperi- tai puhelinresepti voidaan laatia ainoastaan siinä tapauksessa, että teknisluontoisten ongelmien takia lääkemääräystä ei voi laatia sähköisesti tai että apteekki ei saa teknisten ongelmien takia lääkkeen toimittamiseksi tarvittavia tietoja reseptikeskuksesta.

Lisäksi lääkemääräyksen voi muusta erityisestä syystä laatia paperilla tai puhelimitse, jos lääkehoidon tarve on välitön eikä sähköisen lääkemääräyksen laatiminen ole mahdollista määräämiseen tarvittavan laitteiston tai tietoliikenneyhteyksien puuttumisen vuoksi taikka jollain muulla erikseen säädettävällä perusteella.

Muita poikkeuksellisia syitä voi olla esimerkiksi lääkkeellisten kaasujen tai Puolustusvoimien toiminnan kohdalla.

Näitä edellä todettuja poikkeusmahdollisuuksia saa kuitenkin käyttää vain jos siihen on erityinen poikkeuksellinen syy. Tällainen erityinen syy ei ole se, että esimerkiksi yksityisvastaanottoa pitävä lääkäri tai hammaslääkäri ei ole hankkinut sähköisen lääkemääräyksen laatimiseksi tarvittavia laitteistoja ja tietoliikenneyhteyksiä, laissa painotetaan.

Kirjalliseen ja puhelinlääkemääräykseen on merkittävä syy sille, että sitä ei ole annettu sähköisesti.

Jos potilas aikoo ostaa lääkkeen muualta kuin Suomesta, hän tarvitsee kirjallisen lääkemääräyksen. Silloin sähköisestä lääkemääräyksestä voidaan vastaanotolla laatia lääkärin allekirjoittama kirjallinen jäljennös. Jotta samalla lääkemääräyksellä ei voisi ostaa lääkkeitä kahteen kertaan, tietojärjestelmä estää tällaisen sähköisen lääkemääräyksen toimittamisen Suomessa automaattisesti.

Alaikäiselle pääsy omiin tietoihin

Potilaan reseptitietoja voidaan Reseptikeskuksesta antaa häntä hoitavalle terveydenhuollon ammattihenkilölle potilas suostumuksella. Potilas voi myös kieltää haluamiensa yksittäisten lääkemääräysten luovuttamisen, poikkeuksena ovat PKV-lääkkeiden reseptit, joiden näkymistä niitä lääkkeitä määräävälle lääkärille potilas ei voi kieltää.

Kansalaisen katseluyhteyttä eli Omakantaa muutetaan siten, että alaikäinen itse tai hänen huoltajansa voi katsoa alaikäisen henkilön reseptitietoja ja keskeisiä potilasasiakirjatietoja. Alaikäinen, joka kykenee itse päättämään hoidostaan, voi kieltää huoltajaltaan oikeuden katsoa lääkemääräys- ja potilastietoja.

Isommat yksityiset mukaan ensi vuonna

Yksityisen terveydenhuollon on otettava sähköinen resepti käyttöön vuoden 2015 alkuun mennessä. Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivat lääkärit ja hammaslääkärit sekä yksityisen terveydenhuollon yksiköt, joissa kirjoitetaan alle 5 000 lääkemääräystä vuodessa, voivat laatia paperi- ja puhelinreseptejä vuoden 2016 loppuun asti.

Ministeriön mukaan e-reseptejä määrätään käytännössä jo kaikissa julkisen terveydenhuollon toimipisteissä.

Jaana Ahlblad
Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030