Pandemrixin ja narkolepsian yhteys todentui
Kaikilla sairastuneilla oli narkolepsian riskiperimä. H1N1-infektiolla ei ollut roolia sairauden synnyssä, työryhmä kertoo loppuraportissaan.
Talvella 2009–2010 annettu Pandemrix-rokotus lisäsi Suomessa 4–19-vuotiailla havaittujen narkolepsiatapausten määrää, vahvistaa kansallisen narkolepsiatyöryhmän tänään julkistama loppuraportti.
Tutkimuksen mukaan rokottamiseen liittynyt lisääntynyt riski oli 6 narkolepsiatapausta 100 000 rokotettua kohden 4–19-vuotiaiden ikäryhmässä rokotusta seuraavan kahdeksan kuukauden aikana. Riski oli 12,7-kertainen rokottamattomiin verrattuna.
Alle 4-vuotiailla lapsilla ja yli 19-vuotiailla aikuisilla vastaavaa narkolepsian lisääntymistä ei havaittu.
THL:n ylläpitämään rokotusten haittavaikutusrekisteriin oli 25.8.2011 mennessä ilmoitettu 98 Pandemrix-rokotuksen jälkeen ilmennyttä narkolepsiatapausta, joista 79 oli rokotettaessa 4–19-vuotiaita. Näistä 76:lla narkolepsiaan liittyi myös katapleksia. Useimpien sairastuneiden oireet olivat alkaneet parin kuukauden kuluessa rokottamisesta.
Infektiolla ei merkitystä narkolepsian synnyssä
Pandemrix-rokottamiseen liittynyt narkolepsia on kaikissa tutkituissa tapauksissa havaittu henkilöillä, joilla on narkolepsian riskiperimä.
– Koska taudin yhteys tähän immuunivastetta säätelevään riskiperimään on niin voimakas, narkolepsiaa pidetään immuunivälitteisesti syntyvänä sairautena, THL:n asettama työryhmä sanoo.
Noin neljäsosalla Pandemrix-rokotuksen jälkeen narkolepsiaan sairastuneista potilaista on THL:ssä tehdyissä tutkimuksissa havaittu rokotteen AS03-tehosteaineeseen sitoutuvia vasta-aineita. Skvaleenia sisältävien tehosteaineiden ei aiemmin ole raportoitu aiheuttavan vasta-aineiden muodostusta. Havainnon merkitykseen paneudutaan jatkotutkimuksissa.
Raportin mukaan virusvasta-ainetutkimukset antoivat viitteitä siitä, että alle 10 % narkolepsiaan sairastuneista lapsista ja nuorista oli sairastanut sikainfluenssainfektion. Sikainfluenssainfektiolla ei siten näytä olevan merkittävää roolia tai yhteisvaikutusta Pandemrix-rokotteen kanssa narkolepsian synnyssä, työryhmä raportoi.
Vain Ruotsissa toistaiseksi lisää tutkimustuloksia
Myös Ruotsi on epidemiologisen tutkimuksen avulla vahvistanut pandemiarokottamiseen liittyneen narkolepsiatapausten lisääntymisen lapsilla ja nuorilla. Rokottamiseen liittynyt lisäriski oli siellä noin kolme narkolepsiatapausta 100 000 rokotettua kohti. Myös Norjassa ja Ranskassa on raportoitu odotettua enemmän narkolepsiatapauksia Pandemrix-rokotetuilla lapsilla ja nuorilla.
Euroopan lääkevirasto suosittelee, että Pandemrixia käytetään alle 20-vuotiailla vain, jos kausi-influenssarokotetta ei ole saatavilla, ja jos henkilö tarvitsee suojaa sikainfluenssavirusta vastaan esimerkiksi siksi, että hänellä on vaara saada influenssan vakava tautimuoto tai muita liitännäissairauksia.
Noin puolet suomalaisista otti H1N1-rokotteen talvella 2009-2010.
Jaana Ahlblad
Kuva: Pixmac