Ajan­kohtai­sta

Palliatiivista sädehoitoa syöpäpotilaalle vai ei?

Saksalaistutkimuksessa havaittiin, että kipusädehoitoa käytettiin useille syöpäpotilaille liian myöhäisessä vaiheessa, jolloin siitä koitui enemmän haittaa kuin hyötyä. Suomessa palliatiivista sädehoitoa käytetään vielä turhan vähän.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rintasyopa-Pixmac000014932881.jpg

International Journal of Radiation Oncology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että seitsemän kuukauden aikana yhdessä saksalaisessa sairaalassa hoidettiin palliatiivisella sädehoidolla 30 syöpäpotilasta heidän viimeisenä elinkuukautenaan. 20 %:ssa tapauksista lääkärit olivat ennustaneet potilaiden elävän vielä yli puoli vuotta.

Puolet potilaista vietti 60 % jäljellä olevasta elinajastaan sädehoidossa ja vain 58 %:n hoito saatiin päätökseen ennen kuolemaa. Lisääntyvää epämukavuutta esiintyi yli puolella potilaista ja kivut lievenivät vain 26 %:lta.

Tutkijoiden mukaan palliatiivisen sädehoidon hyötyjä ja haittoja sekä potilaiden odotettavissa olevaa elinaikaa tulisi tarkastella realistisemmin. Sädehoidon aikataulua pitäisi myös tiivistää, jotta potilaat voisivat halutessaan viettää viimeiset aikansa kotona.

Syöpätautien erikoislääkäri Tiina Tasmuth HYKS:stä uskoo, että Suomessa ongelma on päinvastainen. Julkisessa terveydenhuollossa sädehoitoa ei usein edes harkita vaihtoehdoksi kivunlievitykseen.

– Meillä on liian paljon tilanteita, joissa kipusädehoito jää käyttämättä.

Palliatiivista sädehoitoa käytetään paitsi kivun lievittämiseen, myös verenvuotojen lopettamiseen ja paineen helpottamiseen. Esimerkiksi luustossa esiintyvät kivuliaat etäpesäkkeet ovat tyypillisiä palliatiivisen sädehoidon kohteita.

Tiina Lautala


Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030