Päihdebarometri ennustaa yhä synkkenevää
Päihdesairaudet ja päihteistä aiheutuvat kustannukset huolettavat suomalaisia terveysjohtajia ja tilanteen pelätään yhä pahenevan. Etenkin märän sukupolven lapsien humalajuominen ja huumekokeilut saavat tulevaisuuden näyttämään synkältä. Valtakunnallisilla päihdepäivillä julkistettuun päihdebarometritutkimukseen haastateltiin 129 kunnan terveysjohtajaa tai johtavaa lääkäriä ja 81 valtakunnallisen järjestön johtajaa. Tutkimuksen takana on Terveyden edistämisen keskus.
Lääkkeeksi tilanteeseen tarjotaan valistusta, siitäkin huolimatta, että tutkimuksissa se ei ole osoittautunut tehokkaaksi. Muina ehkäisevän päihdetyön keinoina terveysjohtajat näkevät yleisen elinolojen parantamisen, julkiset kampanjat ja poliisivalvonnan tehostamisen. Terveyden edistämisen keskuksen toiminnanjohtaja Harri Vertio näkee kuitenkin vastauksissa hiukan keinottomuutta.
- Tulee mieleen, eikö meillä ole mitään uutta tarjolla, pohtii Vertio.
Positiivisena Vertio näkee mini-intervention esiin nousemisen terveysjohtajien vastauksissa. Hän lähtisi kehittelemään myös nuoreen kohdistuvaa mini-interventiota joukkovalistuksen rinnalle.
Päihdepalvelujen asema kuntatalouden vaikeuksien keskellä huolettaa. Katkaisuhoitoon pääsee kunnissa melko hyvin, mutta pitkäaikaisia hoitosuhteita ei pystytä takaamaan riittävästi, sanoo tutkija Leena Leskinen. Terveysjohtajat kaipaavat myös hoidon laadun kehittämistä.