Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/1998 vsk 53 s. 4096

Oulu ohitti Helsingin terveydenhuollon kustannuksissa

Terveydenhuollon kustannukset asukasta kohden olivat Oulussa viime vuonna korkeammat kuin maan muissa suurissa kaupungeissa. Oulun kustannukset olivat nousseet edellisvuodesta selvästi keskimääräistä enemmän, ja edellisessä vertailussa kalleimmaksi osoittautunut Helsinki jäi kakkoseksi. Helsingin kustannukset olivat pysyneet muuttumattomina edellisvuodesta, ja vertailun kolmanneksi kallein kaupunki, Kuopio, oli pienentänyt kustannuksiaan. Kaikilla muilla vertailussa mukana olleilla kaupungeilla kustannukset olivat nousussa.

Halvinta terveydenhuolto oli Tampereella, toiseksi pienimmillä kustannuksilla selvisi Lahti. Kuntaliiton selvitys koski yhtätoista suurinta kaupunkia. Oulun, Helsingin ja Kuopion jälkeen neljänneksi kallein oli Vantaa, sitten Jyväskylä, Kotka, Espoo, Pori, Turku, Lahti ja halvin Tampere.

Terveydenhuollon kustannuksiksi oli laskettu erikoissairaanhoidon sekä perusterveydenhuollon avohoidon ja laitoshoidon lisäksi hammashuolto, sosiaalihuollosta vanhusten kotipalvelu sekä vanhusten ympärivuorokautinen hoito, eli vanhainkotihoito ja ympärivuorokautinen palveluasuminen. Vertailutiedot on ikävakioitu.

Kalleimman ja halvimman kaupungin välillä oli eroa hiukan vajaat 1 500 markkaa asukasta kohden. Oulun kustannukset olivat 7 308 markkaa, Tampereen 5 847 markkaa asukasta kohden.

Lue myös

Oulun kalleutta selittävät mm. kotihoidon erittäin korkeat kustannukset. Terveyssektorin hallintojohtaja Pertti Tiuranniemi sanoo Oulun halunneen tietoisesti säilyttää hyvinvointipalvelut: Vanhukset hoidetaan kalliimmin mutta paljon inhimillisemmin kotona.

Helsingin terveydenhuollon kustannukset ovat suuret terveyskeskusten laitoshoidossa ja erikoissairaanhoidossa. Kuopiossa terveyskeskusten avohoidon kustannukset jäävät keskitason alapuolelle, mutta somaattisen erikoissairaanhoidon kustannukset ovat vertailun korkeimmat.

Kaupunkien erot pienenisivät, jos vertailussa otettaisiin huomioon esimerkiksi väestön sairastavuus, sosio-ekonominen asema tai sukupuolijakauma.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030