Lehti 11: Ajan­kohtai­sta 11/2008 vsk 63 s. 1030 - 1032

Osa-aikatyö houkuttelee lääkäreitä Puolitettu työaika jakaa taakkaa useammalle

Yhä useampi suomalainen lääkäri on osa-aikavirassa. Varsinkin pienemmät sairaalat houkuttelevat erikoislääkäreitä töihin keveämmällä työtaakalla. Esimerkiksi Salon aluesairaalassa eläkkeelle jäävien miesgynekologien virat puolitetaan, eikä "kännykkäkaupungin" sairaala usko virantäytön tuovan ongelmia.

Ulla Järvi

Erikoislääkäreitä jää eläkkeelle kiihtyvää vauhtia. Lääkäriliiton selvityksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen erikoislääkäri siirtyy eläkkeelle vuoteen 2015 mennessä.

Useimpien tilalle löytyvät kuitenkin uudet tekijät. Jos tutkintomäärät pysyvät nykyisellä tasolla, erikoislääkäreitä on vuonna 2015 arviolta 24 prosenttia enemmän kuin nyt.

Erikoistuminen on nykyisin erittäin suosittua. Lähes jokainen valmistuva lääkäri aikoo erikoistua. Erikoistumista onkin pidetty tärkeänä syynä terveyskeskusten lääkäripulaan.

Osa-aikaisuus yleistyy. Kun vuonna 1996 kaikista työssä olevista lääkäreistä noin viisi prosenttia työskenteli osa-aikaisesti, osuus nousi vuonna 2007 jo 16 prosenttiin. Jo yli 2 500 tekee siten lyhennettyä työviikkoa.

Toisaalta ilman tätä kehitystä suomalaisissa sairaaloissa tehtäisiin kymmenen vuoden päästä erikoislääkärien töitä epäpätevien sijaisten voimin.

Salo luottaa lääkärien löytymiseen

Salon aluesairaala on elinvoimaisen talousalueen keskellä "lähes täyden palvelun" sairaala. Sairaalassa syntyy vuosittain noin 700 vauvaa, mikä takaa ainakin toistaiseksi synnytystoiminnan säilymisen.

- Viime vuoden vauvaluvuksi sattui 666, naurahtaa ylilääkäri

Seppo Multamäki

. Paholaismaisiin enteisiin ei uskota, vaan uusien osa-aikaisten gynekologien ja pediatrin virkojen myötä sairaala aikoo turvata kodinomaisen synnytysosastonsa toiminnan tulevaisuudessakin.

Osaston lääkärikunta tulee vuoden sisällä kokemaan melkoisen muutoksen. Pitkään sairaalassa työskennelleet Multamäki, Yrjö Pitkänen ja Juhani Rosti jäävät eläkkeelle. Kaksi viroista osa-aikaistetaan, ja samalla osastolle perustetaan kaksi uutta osa-aikaista erikoislääkärin virkaa. Osaston kaksi naiserikoislääkäriä jakavat jo nyt yhden viran.

- Osa-aikaisten virkojen uskomme houkuttelevan tänne osaavia erikoislääkäreitä, joille tarjoutuu näin mahdollisuus esimerkiksi yksityispraktiikan hoitoon. Omaa aikaakin tunnutaan arvostavan enemmän kuin "meidän nuoruudessamme", Seppo Multamäki sanoo.

Virkojen osa-aikaistamisella pyritään saamaan sairaalaan mahdollisimman pysyvä lääkärikaarti. Eroon halutaan myös keikkapäivystäjistä, jotka tulevat sairaalalle kalliiksi.

- Osa-aikaisuudesta huolimatta päivystysvelvollisuus on täysi, eli jokainen hoitaa kuukaudessa kuusi päivystysvuoroa. Toisaalta kun jakajia on enemmän, päivystysrasitus ei ole enää kohtuuton, Multamäki huomauttaa.

Pienellä sairaalalla on isoja etuja

Salon aluesairaala on niiden harvalukuisten suomalaissairaaloiden joukossa, joille on myönnetty WHO:n Baby Friendly Hospital -tunnus. Vauvamyönteinen hoitokulttuuri on asia, joka houkuttelee synnyttäjiä Salon alueen ulkopuoleltakin.

Myös äitien ja perheen mitä moninaisimmat toiveet voidaan ottaa huomioon isoja sairaaloita paremmin.

- Salon seudulla asuu Nokian ja muun teollisuuden vuoksi paljon ulkomaalaisia, joilla on oma terveyskulttuurinsa. Neuvotteluja käydään ahkerasti suomalaisten hoitokäytäntöjen ja ulkomaalaisten omien odotusten törmätessä. Toisaalta heidän ansiostaan vauvojakin syntyy paljon, Multamäki kertoo.

Nyt kun gynekologien virat ovat haussa, pikkukaupungin etuihin kuuluu viidakkorumpu. Erikoislääkäreillä on hyvät keskinäiset verkostot, ja lähialueille muuttaneetkin lääkärit tunnetaan. Äskettäin lakkautetulta Loimaan aluesairaalan synnytysosastolta on jo tullut kätilöitä Saloon. Lisäkädet ovatkin tarpeen; kätilöistä on ollut loma-aikoina huutavampi pula kuin lääkäreistä.

Anna-Liisa Kautio laajentaa elämänpiiriään

Onkologian erikoislääkäri

Anna-Liisa Kaution

esimies on muutaman kerran kysynyt, josko tämä jo ryhtyisi tekemään täyttä työaikaa.

- Onneksi vastaukseksi on riittänyt, kun sanon, että "jos se ei ole välttämätöntä, en enää koskaan". Työstä pitää voida nauttia. Hyvä olo perustuu mahdollisuuteen hallita omaa ajankäyttöään, pohtii Anna-Liisa Kautio.

Kautio tekee 80-prosenttista työaikaa Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien klinikalla. Espoolainen Kautio asuu tiistaista perjantaihin pariskunnan kakkoskodissa Hämeenlinnassa, josta ajaa Tampereelle.

- Minun ei tarvitse päivystää viikonloppuisin, joten se aika on ihan omalle elämälle. Teen jonkin verran päivystystyötä yksityissektorilla, minkä lisäksi minulla on maanantai-iltaisin ajavarausvastaanotto Dextrassa, Kautio kuvailee viikkorytmiään.

- Yksityispuolen päivystyksessä tapaan pääosin niitä potilaita, jotka voin hoitaa kertakäynnillä. Onkologiassa hoidot ovat pitkiä, samoin potilassuhteet. Se on erittäin työtä, mutta samalla myös henkisesti hyvin kuormittavaa. Jotta jaksaa antaa omasta persoonastaan potilaan tueksi, henkisestä huollosta on pidettävä kiinni, sanoo Anna-Liisa Kautio.

Kautio huoltaa itseään liikkumalla luonnossa, lukemalla sekä nauttimalla kuvataiteista ja klassisesta musiikista.

Lue myös

- Yksityisvastaanottokin on tavallaan lääkärin henkistä huoltoa. Työmääräänsä voi hallita, samoin säädellä potilaalle annettavaa aikaa. Lääkärille tekee myös ihan hyvää sparrata itseään siinä asiakaspalvelukulttuurissa, joka yksityispuolella vallitsee, huomauttaa Anna-Liisa Kautio.

Kautio valmistui onkologian erikoislääkäriksi 2005. Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa Kaution toivoma osa-aikatyö ei siihen aikaan kuitenkaan sopinut työnantajalle, joten Kautio hakeutui TAYS:aan.

- Siellä työkulttuuri on jo pitkään ollut sellainen, että osa-aikatyö on mahdollista, ja itse asiassa "ihan tavallista". Moni erikoislääkäri tekee siellä joko tutkimus- tai perhesyistä osa-aikaista työtä.

Salliva ja työntekijöitä arvostava ilmapiiri on edellytys joustaville työaikajärjestelyille.

- Me osa-aikaiset joustamme puolestamme siinä kohtaa, että täysipäiväisten lääkärien lomatoiveet menevät aina ykkösiksi, kertoo Anna-Liisa Kautio hymyillen.

Osa-aikalääkäri on useimmiten iäkäs ja yleensä nainen

- Naislääkäreistä 19 % tekee osa-aikatyötä, mieslääkäreistä 12 %. - Yleisintä osa-aikatyö on vanhimpien lääkärien parissa. 6063-vuotiaista lääkäreistä joka kolmas on osa-aikainen. - Osa-aikatyö on yleistynyt kaikilla sektoreilla, mutta hitaimmin julkisessa terveydenhuollossa. Lähes joka kolmas päätoiminen praktikko ja joka neljäs työterveyslääkäri työskentelee osa-aikaisesti. - Sairaalalääkäreistä 12 % ja terveyskeskuslääkäreistä 15 % on osa-aikaisia. - Osa-aikatyön yleistymistä selittävät osaltaan osa-aika- eläkkeen ja pidennettyjen hoitovapaiden lisääntynyt käyttö. Lähde: Lääkärikysely 2007. Suomen Lääkäriliitto.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030