Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/1998 vsk 53 s. 2579

Operatiivisiin toimenpiteisiin odottavien määrä kasvoi vuodessa 3 %

Suomen Kuntaliiton mukaan yli 130 000 ihmistä odottaa pääsyä sairaalaan operatiiviseen toimenpiteeseen; määrä on kasvanut edellisestä vuodesta 3 %.

Odotusajat suurimpaan osaan leikkauksista ovat kohtuulliset useimmissa sairaaloissa. Liian pitkiä odotusaikoja on joissakin sairaaloissa mm. kaihileikkauksiin, tekonivelleikkauksiin, eräisiin ortopedisiin leikkauksiin ja sterilisaatioihin.

Keskussairaaloihin odottavia henkilöitä oli yli 99 000, aluesairaaloihin jonotti yli 26 000 ja eräisiin terveyskeskusten sairaaloihin vähän yli 4 900 - keskussairaaloiden osuus oli 76 %, aluesairaaloiden 20 % ja terveyskeskusten sairaaloiden 4 %.

Kirurgisiin toimenpiteisiin odotti runsaat 76 000 henkilöä. Kaihileikkaukseen, yleisimpään operatiiviseen toimenpiteeseen, odotti vajaat 26 000 heikentyneestä näöstä kärsivää ihmistä. Loput jakautuvat naistentautien, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä pienempien operatiivisten erikoisalojen kesken.

Äkillisten sairauksien ja vakavien tapaturmien vaatimat leikkaukset tehdään välittömästi. Leikkaustoimenpiteet, joihin ihmiset jonottavat, ovat ei-kiireellisiä. Siksi osa odottavista potilaista haluaa tulla leikkaukseen itselleen parhaiten sopivana ajankohtana myöhemmin.

Lue myös

Sairaala- ja aluekohtaiset erot odottajien määrissä ja odotusajoissa johtuvat pääosin sairaaloiden erikoislääkäripulasta. Lääkäritilanteen mukaan odottajien määrä voi vaihdella hyvinkin paljon yksittäisessä sairaalassa ja yksittäisellä erikoisalalla.

Leikkaustoimenpiteiden kysyntä on kasvamassa väestön vanhenemisen, uusien teknologioiden ja palvelujen ansiosta. Lisäksi monien kuntien kiristynyt talous rajoittaa sairaaloiden mahdollisuuksia tarjota tai lisätä palveluja.

Kunnallisissa sairaaloissa tehdään vuosittain yli 600 000 leikkaustoimenpidettä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030