Onko tyky-toiminta vastaus uupumiseen?
Kun työtä tekevä ihminen väsyy, tarjotaan nykyisin helposti vastaukseksi tyky-toimintaa ja kuntoutusta. Mutta parantavatko humppa ja jumppa?
- Käytännössä tyky-toiminta on painottunut erilaisiin liikunta- ja terveyshankkeisiin, sanoo dosentti Kirsti Launis Helsingin yliopistosta.
- Asiantuntijat ovat kuitenkin määritelleet tyky-toiminnan laaja-alaiseksi ja kattamaan yksilön terveyteen kohdistuvien toimenpiteiden lisäksi myös työyhteisöön, työympäristöön, sosiaaliseen yhteisöön ja työntekijöiden pätevyyteen vaikuttavia toimenpiteitä, Launis huomauttaa. Hän puhui viime viikolla Helsingissä Tieteen päivillä.
Jumppapiiri ei riitä vastaukseksi, jos työntekijöiden resurssit ja työnantajan vaatimukset joutuvat liian suureen ristiriitaan.
-Työkyvyn ongelmat nousevat tutkimusten mukaan ennen kaikkea vaatimusten jatkuvasta kasvamisesta, työn sekavuudesta, epäselvistä työajoista, toimimattomista työtavoista, yhteisen suunnittelun puutteesta tai henkilöstön aliarvioinnista, muistuttaa Launis.
- Kyse ei ole siitä, etteivätkö yksilölliset ominaisuudet, sairaudet tai fyysinen kunto olisi merkityksellisiä työssä jaksamisen kannalta, vaan siitä, että muut, nykyisen työkyvyn kannalta paljon oleellisemmat seikat jäävät huomiotta, Launis sanoo.
Luppoaikaa ei enää ole
Kirsti Launis toteaa, että työelämässä on meneillään ennen näkemätön muutos, ja useat tutkimukset osoittavat, miten työuupumus, kiire ja työpaikkakiusaaminen ovat lisääntyneet.
- Toisaalta samat tutkimukset kertovat, että yhä suurempi osa työntekijöistä kokee työnsä entistä haastavammaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Meneillään olevalla työn muutoksella on siis vähintään kahdet kasvot: innostuksen ja uupumuksen, Launis sanoo.
Yhä useammalla alalla ja useammassa organisaatiossa muutoksen rytmi on käynyt niin nopeaksi, ettei muutosten välillä enää ole selkeitä vakiintuneen toiminnan jaksoja, jolloin työt hoituisivat rutiinilla. Muutokset tapahtuvat peräkkäin ja päällekkäin.
Työn ja vastuun jaossa yksi ihminen ei enää ole vastuussa yhdestä työstä yhdessä työpisteessä, vaan on tämän lisäksi myös yhteistoiminnallisesti vastuussa myös työn tekemisestä ja sujumisesta työntekijäverkoston jäsenenä. Ennakoimattomat tehtävät rikkovat rutiineja.
- Työn ja muutoksen hallinta voidaan saavuttaa vain lisäämällä työhön osallistuvien eri tahojen keskinäistä tiedonvaihtoa, dialogia, yhteistä ongelmanratkaisua sekä työn tutkimista ja suunnittelua.
- Tyky-toiminnankin pitäisi nykyistä enemmän suuntautua itse työn kehittämiseen, painottaa Kirsti Launis.