Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2007 vsk 62 s. 3965

Onko Papa-koe jo aikansa elänyt?

Maira Palosuo

Papa-kokeen herkkyys havaita kohdunkaulan pahanlaatuisia muutoksia on viimeisimmän tutkimuksen mukaan noin 55 %. Samassa tutkimuksessa saatiin tulokseksi, että HPV DNA -testissä vastaava osuus on lähes 95 %.

Onko enää tarkoituksenmukaista käyttää seulontatutkimuksissa perinteistä Papa-koetta, kun saatavilla olisi paljon herkempi testi, dosentti Pekka Nieminen HYKS:n Jorvin sairaalasta?

- Kyllä Papa-koetta kannattaa vielä toistaiseksi käyttää seulonnassa. Teollistuneissa maissa, joissa seulonta on kattavaa, testin herkkyyden ohella tärkeää on sen tarkkuus. HPV-testissä tulee paljon vääriä positiivisia tuloksia ja jatkotutkimuksia joudutaan tekemään 7-8 %:lle, kun Papa-kokeessa jatkotutkimus tehdään vain noin yhdelle prosentille seulotuista. Väärät positiiviset tulokset aiheuttavat paljon turhaa huolestumista ja kustannuksia. Vaikka yhden Papa-kokeen herkkyys on huonompi kuin HPV-testin, Papan teho perustuu toistoon, s.o. seulonta tehdään viiden vuoden välein.

HPV:n ja kohdunkaulan syövän vahva yhteys on todettu jo useita vuosia sitten. Eikö kannattaisi seuloa solunäytteestä itse papilloomavirusta HPV-testillä eikä vasta sen aikaansaamia muutoksia Papa-kokeella?

- HPV-testin herkkyydestä johtuen se on useammin positiivinen kuin Papa-koe, mutta kahden vuoden kuluttua infektio on hävinnyt itsestään noin 90 %:lta sen saaneista. Vasta tarkemmat tutkimukset selvittävät onko kyse vahvasta kudosmuutoksesta kohdunkaulassa. Ei ole vielä pätevää näyttöä siitä, että HPV-testin avulla olisi pystytty vähentämään uusia syöpiä. Sen sijaan Papa-kokeen näyttö 45 vuoden ajalta on vahva, 80 %:n vähenemä syövissä.

Lue myös

Viime aikoina on tullut markkinoille HPV-rokotteita. Jos HPV-rokotus yleistyy ja virus saadaan hallintaan, tarvitaanko seulontoja jatkossa enää lainkaan?

- Silloin pitää katsoa noin 50 vuoden päähän. Rokote ei ensinnäkään suojaa kaikkia papilloomavirustyyppejä vastaan ja rokote pitäisi antaa ennen sukupuolielämän aloittamista eli noin 11-13 vuoden iässä. Jos HPV-rokote saataisiin rokotusohjelmaan, voitaisiin nähdä vasta noin 20 vuoden kuluttua ovatko rokotetut säilyneet ilman solumuutoksia. Periaatteessa rokotteet ovat hyviä, mutta koska ne eivät anna täydellistä suojaa, ei kohdunkaulan syöpää estävää seulontaakaan voi lopettaa.


Kirjallisuutta
1
Lähde: Runowicz C. Molecular screning for cervical cancer - time to give up Pap tests? Pääkirjoitus. NEJM 2007;357:1650-3.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030