Nuoruustyypin diabeteksesta hoitosuositus
Diabetesliiton lääkärineuvoston työryhmä on dosentti Veikko Koiviston johdolla laatinut ensimmäisen valtakunnallisen suosituksen nuoruustyypin diabeteksen hoidosta. Nuoruustyypin diabetesta sairastaa Suomessa noin 28 000 ihmistä ja sen ilmaantuvuus on yli kolminkertaistunut 40 vuodessa. Uusia tapauksia diagnosoidaan vuosittain 40/100 000 asukasta, mikä on enemmän kuin missään muualla. Aikuistyypin diabetesta sairastavia on Suomessa noin 130 000, ja tämä pitkälti elintasoon liittyvä diabetestyyppi on yleistynyt vieläkin enemmän kuin nuoruustyypin diabetes.
Nuoruustyypin diabeteksen hoitosuositus tähtää hyvän hoitotasapainon ylläpitämiseen ja sen myötä lisäsairauksien vähentämiseen. Lisäsairauksien ehkäisyyn on kehitteillä myös lääkkeitä. Lisäsairauksia kehittyy dosentti Veikko Koiviston mukaan edelleen suurimmalle osalle nuoruustyypin diabeetikoista: silmänpohjamuutoksia 80-90 %:lle, munuaisten toiminnan häiriöitä 40 %:lle ja hermostovaurioita 30 %:lle. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan lisäsairauksia voidaan kuitenkin ehkäistä hoidon avulla. Siellä 1960-, 1970- ja 1980-luvulla sairastuneilla ja 15 vuotta diabetesta sairastaneilla potilailla oli lisäsairauksia vähemmän kuin aikaisemmin sairastuneilla, koska heitä on hoidettu alusta lähtien paremmin.
Hoitosuositus korostaa hoitotavoitteiden ja insuliinihoidon yksilöllisyyttä. Suhtautuminen diabeteksen hoitoon on viime vuosina muuttunut perusteellisesti.
- Ennen diabeetikkoa kehotettiin sovittamaan elämänsä insuliinihoidon mukaan. Nyt hoito pyritään sovittamaan potilaan elämäntapaan, sanoo dosentti Koivisto.
Hoidonohjauksen ja verensokerin omaseurannan avulla potilas voi sovittaa insuliinihoidon mahdollisimman joustavasti päivittäiseen elämäänsä ja myös erityistilanteisiin. Insuliinihoidon tavoite on pitää verensokeritaso mahdollisimman normaalina ilman että kehittyy vakavia hypoglykemioita. Glykoituneen hemoglobiinin tavoitearvo on 7,0-7,5 %; ts. hoidossa ei ole tarkoitus pyrkiä viitealueelle (4-6 %).
- Tavoite on asetettu realistiseksi ja turvalliseksi. Kun glykoituneen hemoglobiinin arvo pysyy tavoitetasolla, ei lisäsairauksia juurikaan ilmene eikä myöskään hypoglykemioita, sanoo dosentti Koivisto.
Insuliinin kolmen perustyypin, lyhyt-, pitkä- ja ylipitkävaikutteisen, rinnalle on ensi vuonna tulossa lyhtyvaikutteinen insuliinianalogi. Sitä käytettäessä huippupitoisuus saavutetaan nopeammin kuin lyhytvaikutteisella insuliinilla, mikä muistuttaa paremmin normaalia insuliinineritystä.
Diabetesliitolta on ensi syksynä tulossa suositus myös diabeetikoiden jalkojenhoidosta. Aiemmin liitto on julkaissut suositukset aikuistyypin diabeteksen hoidosta, diabeettisesta retinopatiasta ja nefropatiasta, diabeetikon ruokavaliosta sekä raskaudesta. (Marianne Jansson)