Nuorten tupakoinnin ja päihteiden käytön yleistyminen ei näy taittuvan
Nuorten tupakointi, alkoholinkäyttö ja sosiaalinen altistuminen huumeille ovat kaikki kehittyneet tällä vuosikymmenellä huonompaan suuntaan, eikä olennaista muutosta näy vieläkään. Poikien tupakointi on tosin viime vuosina hieman vähentynyt, mutta tyttöjen tupakointi on lisääntynyt, lähes poikien tasolle. Nuorten viikoittainen alkoholinkäyttö on edelleen yleistynyt, vaikkakaan humalajuominen ei enää aivan viime vuosina ole lisääntynyt. Tänä vuonna 12-18-vuotiaiden nuorten tupakoinnista ja päihteiden käytöstä kysyttiin jälleen Nuorten terveystapatutkimuksessa, johon vastasi yli 8 200 nuorta.
Suomalaiset nuoret kokeilevat tupakkaa ja aloittavat säännöllisen tupakoinnin edelleenkin varhaisemmin kuin useimmat muut eurooppalaiset. Jo 14-vuotiaina pojista tupakoi päivittäin 12 % ja tytöistä 17 %. Poikien tupakointi yleistyy 16 vuoden iässä 30 %:iin, ja 18-vuotiaista pojista polttaa päivittäin 36 %. Tytöistä tupakoi 16-18 vuoden iässä säännöllisesti 29 %.
Tämän vuosikymmenen trendejä ovat nuuskan ja itsekäärittyjen savukkeiden suosion jyrkkä kasvu. Sitä ei ole estänyt edes se, että nuuskan myynti kiellettiin 1995.
- Terveysnäkökulmasta tässä on menty takapakkia, toteaa professori Arja Rimpelä Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksesta.
Nuorten alkoholinkäyttö on yleistynyt tasaisesti. Vähintään kerran viikossa alkoholia käyttää 14-18-vuotiaista pojista 24 % ja tytöistä 20 %. Joka kymmenes 14-vuotias ilmoitti käyttävänsä alkoholia viikoittain, 18-vuotiaista osuus on jo yli kolmanneksen luokkaa. Nuorten alkoholinkäytön tiheys on samaa luokkaa muuallakin Euroopassa, mutta humalajuominen on meillä selvästi tavallisempaa. Vähintään kerran kuussa juo itsensä tosi humalaan 14-vuotiaista pojista 11 % ja tytöistä 16 %, 18-vuotiaista pojista 41 % ja tytöistä 28 %.
Tupakoinnin ja päihteiden käytön yleistyminen 14-vuotiaiden tyttöjen keskuudessa on tällä vuosikymmenellä ollut erityisen selvä. Viime vuosina monet muut kasvutrendit ovat tasaantuneet, mutta tämä ryhmä on edelleen poikkeus.
- 12-vuotiaiden maailma on vielä rauhallinen, mutta 14 vuoden ikään tultaessa jokin muuttuu. Tämänikäisten tyttöjen tilanteessa saattaa olla taustalla yleisempi tyttökulttuurin muutos, sanoo Arja Rimpelä.
Nuorten tupakointi ja päihteiden käyttö ovat koko 1990-luvun ajan olleet huolenaiheena valtakunnallisissa ohjelmissa, mutta mitään muutosta ei ole tapahtunut. Tutkimusryhmän mielestä toimintatapoja olisikin syytä arvioida huolellisesti uudelleen. Se huomauttaa myös, että alan tutkimukseen ei tahdo löytyä voimavaroja, vaikka aiheen tärkeyttä korostetaan kaikkialla.