Nuorten itsetuhoisuus saanut järjestöt liikkeelle
Nuorten itsetuhoinen käyttäytyminen on saanut joukon asiasta huolestuneita kansalaisjärjestöjä yhdistämään voimansa ja käynnistämään projektin Sota Nuorten Itsetuhoa Vastaan. Aloitteen projektiin on tehnyt oululainen mielisairaanhoitaja Pekka Tolonen. Hän on toimittanut kirjan, Huomatkaa myös mut!, jossa nuoret itse kertovat ajatuksiaan itsetuhosta. Kirjasta löytyy myös vastauksia nuorten itsetuhon ehkäisyyn ja ideoita valmiuksiin auttaa itsetuhoista nuorta.
Miksi nuori päätyy niin lopulliseen ratkaisuun? Ulkoisia syitä tämän päivän Suomesta takuulla löytyy: työttömyys, näköalattomuus, yksinäisyys, epävarmuus, taloudellinen ahdinko, vaikeudet perhesuhteissa jne. LKT Hannu Penttinen Aseman Lapset ry:stä kertoo Helsingistä saaduista kokemuksista, että nuoret eivät useinkaan täysin hahmota elämän todella päättyvän itsemurhan kautta. Ahdistus on saanut heissä niin vahvan otteen, että on aika panna video poikki, ja kuvitellaan, että sitten voidaan jatkaa jollakin paremmalla kasetilla. Nuoret ihmiset kokevat ajan eri tavoin kuin aikuiset. Heille tapahtuu asioita "tässä ja nyt", huominen tai ensi vuosi ovat liian kaukana. Ei kyetä ajattelemaan, että elämä jatkuu vielä pettymysten jälkeenkin.
Nuoren pitäisi saada apua siinä vaiheessa, kun ensimmäiset oireet, yleensä masentuneisuus ja syrjäytyneisyys, ilmenevät. Viestit pahasta olosta eivät kuitenkaan aina mene perille tai ne torjutaan. Jopa ammattiauttajilla ja opettajilla on taipumus vähätellä ongelman suuruutta tai torjua se. Usein nuoret saavatkin apua omilta ikätovereiltaan nopeammin kuin aikuisilta. Nyt käynnistetty projekti vaatii jokaisen toimia nuorten itsetuhoisen käyttäytymisen ehkäisemiseksi.