Ajan­kohtai­sta

Nopeat hiilihydraatit lisäävät naisten sydäntautiriskiä

Tutkimuksessa ruokavalion hiilihydraattien laatu ja määrä vaikuttivat naisten sydänterveyteen, mutta miehillä yhteyttä ei löytynyt.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000012112343.jpg

Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistun italialaisen EPICOR-tutkimuksen mukaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio ja ravinnon korkea glykeeminen kuorma lisäävät merkitsevästi sepelvaltimotaudin riskiä naisilla.

Riskiä lisäsivät erityisesti korkeaglykeemisten hiilihydraattien (leipä, sokeri, hunaja, hillo, pizza ja riisi) runsas nauttiminen. Matalampiglykeemiset hiilihydraatit (pasta, hedelmät ja leivonnaiset) eivät lisänneet riskiä.

Miehillä yhteyttä hiilihydraattien määrän tai laadun sekä sepelvaltimotaudin välillä ei löytynyt.

Tutkimuksessa oli mukana 44 132 vapaaehtoista, joista viisi vuotta kestäneen seurannan aikana 463 sairastui sepelvaltimotautiin. Henkilöiden ikähaarukka oli 35–74 vuotta ja painoindeksi keskimäärin 26 kg/m2.

Ruokavalion hiilihydraattipitoisuus ja glykeeminen kuorma määriteltiin kyselykaavakkeiden perusteella. Analyysissä huomioitiin päivittäinen energian saanti, BMI, kuitujen saanti, verenpaine, tupakointi, koulutus, alkoholin käyttö ja fyysinen aktiivisuus.

Runsashiilihydraattinen ruokavalio voi suurentaa sydäntautiriskiä lisäämällä plasman triglyseriditasoa, vähentämällä HDL-kolesterolin määrää sekä nostamalla veren sokeri- ja insuliinitasoa. Hiilihydraattien erilaisen vaikutuksen naisten ja miesten sydänterveyteen saattavat selittää sukupuolten väliset erot lipoproteiini- ja sokeriaineenvaihdunnassa.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030