Ajan­kohtai­sta

Nopeammin irti hengityskoneesta ilman rauhoittavaa lääkitystä

Hengityskoneessa olevat potilaat voivat toipua nopeammin, jos kipulääkityksen ohella ei anneta rauhoittavaa lääkitystä. Tanskalaistutkimuksen tulokset ovat lupaavia, mutta menetelmän käyttö edellyttää potilaskohtaista arviointia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/hengitys.11057854.jpg

Jatkuva suonensisäinen lääkitys sekä kipulääkkeillä että rauhoittavilla on tavallinen menetelmä hengityskoneessa olevien tehohoitopotilaiden hoidossa. Potilaiden on kuitenkin havaittu hyötyvän päivittäisestä tauosta rauhoittavassa lääkityksessä.

Lancetissa julkaistussa tanskalaistutkimuksessa pyrittiin selvittämään, edistääkö rauhoittavan lääkityksen poisjättäminen hengityskoneessa olevien potilaiden toipumista.

Tutkimuksessa 140 tarkoin valittua, hengityskoneessa olevaa potilasta jaettiin satunnaisesti kahteen samankokoiseen ryhmään. Interventioryhmän potilaille annettiin suonensisäistä kipulääkitystä, mutta ei rauhoittavaa lääkitystä. Vertailuryhmän potilaille annettiin sekä kipulääkitystä että rauhoittavaa lääkitystä, mutta rauhoittava lääkitys tauotettiin päivittäin lyhyeksi ajaksi.

Ne potilaat, jotka eivät saaneet rauhoittavaa lääkitystä viettivät keskimäärin neljä päivää lyhyemmän ajan hengityskoneessa, pääsivät keskimäärin lähes kymmenen päivää aiemmin pois tehohoidosta ja kotiutettiin 24 päivää aikaisemmin. Komplikaatioissa tai kuolleisuudessa ei ollut eroa ryhmien välillä.

Interventioryhmän potilailla esiintyi kuitenkin vertailuryhmän potilaita enemmän sekavuutta. Useampi interventioryhmän potilas tarvitsi tukihenkilön huomiota ja lohdutusta. 18 prosentille jouduttiin antamaan rauhoittavaa lääkitystä kerran tai kahdesti.

Tutkijat suosittelevat lisätutkimusta tulosten yleistettävyyden parantamiseksi.

Tiina Lautala
Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Linkki:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2809%2962072-9/fulltext

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030