Naiset kokevat abortin jälkeen sekä surua että helpotusta
Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 aborttia; arviolta joka viides suomalainen nainen kokee abortin jossakin elämänsä vaiheessa. Aborttien määrä on kasvanut viime vuosina. Toistuvien tai raskauden toisella kolmanneksella tehtyjen aborttien osuus on noin 10 % kaikista aborteista. Yleisimmät syyt abortin hakemiseen ovat nuoruus, opiskelujen keskeneräisyys, epävarma taloudellinen tilanne ja parisuhteen puuttuminen.
-Tutkimusten mukaan suomalaiset naiset ovat tyytyväisiä abortin lääketieteelliseen hoitoon, mutta he ovat tyytymättömiä hoitojärjestelmään odotusaikoineen. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttaa riittämätön henkinen tuki aborttitilanteessa. Naiset kaipaavat tietoa ja keskusteluapua samoin kuin empaattista tukea hoitohenkilökunnalta, kertoo psykologi, traumapsykoterapeutti Soili Poijula Suomen Psykologiliiton ja Oy Synolonin järjestämässä seminaarissa Helsingissä.
Harvat naiset katuvat tutkimusten mukaan aborttipäätöstään, mutta heillä on usein ristiriitaisia tunteita itse toimenpidettä sekä aborttiin johtaneita tapahtumia kohtaan. Monille abortti on viimeinen selviytymiskeino, jota edeltää vakaa harkinta. Abortin jälkeen useimmat kokevat surua, mutta myös helpotusta.
- Lähes kaikissa tapauksissa vapaaehtoisesti valittu abortti on suhteellisen hyvä ratkaisu ei-toivotun raskauden kriisiin. Syyllisyys ja masennus ovat yleensä ohimeneviä, naiset kokevat enemmän helpotusta. Abortin jälkeisiä pitkäkestoisia, vahingollisia seurauksia ei ole juurikaan raportoitu. Naiset, joille on tehty useampi kuin yksi abortti, ovat raportoineet enemmän stressiä ihmissuhteissaan toimenpiteen jälkeen kuin ne naiset, joille on tehty yksi abortti, sanoo Poijula.
Tutkimusten mukaan aborttiin päätyvät naiset eivät ole psyykkisesti häiriintyneempiä kuin väestö keskimäärin. Abortin kokeneista naisista vakava psyykkinen häiriö on 5 %:lla, psykoottisia reaktioita 2,4 %:lla ja vakavasta masennuksesta kärsi 1-2 %. Noin neljäsosa abortin tehneistä naisista tarvitsee kuitenkin psykoterapeuttista apua. Eniten apua tarvitsevat ne naiset, joilla on muita vaikeuksia elämässään.
- Abortin kokeneiden naisten kriisin hoitoa täytyisi kehittää siten, että aborttipäätökseen, itse aborttitilanteeseen ja sen jälkeiseen selviytymiseen liittyvä tukeminen ja psykoterapeuttinen hoito muodostavat jatkumon aborttineuvonnasta psykoterapiaan. Hoito voi perustua stressin ja trauman käsitteisiin, jolloin pyritään selviytymisen tukemiseen ja tasapainon saavuttamiseen, Poijula korostaa.